Juncker avertizează cu privire la "tentative" de manipulare înaintea alegerilor europene
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat cu privire la pericolul pe care îl presupun tentativele de manipulare a viitoarelor alegeri europene din mai, un scrutin crucial şi asupra căruia se fac încercări de influenţare, atât din interiorul, cât şi din afara Uniunii Europene, informează sâmbătă EFE.
"Văd deja tentative de influenţare, prin manipulări, a alegerilor pentru Parlamentul European. Vin din multe direcţii, nu numai din afara UE", a susţinut Juncker, într-un interviu difuzat vineri de grupul media german Funke.
Potrivit şefului Comisiei Europene, există "state în interiorul UE" care încearcă să devieze voinţa alegătorilor "către o anumită direcţie" şi prin intermediul difuzării de "fake news" (ştiri false). Însă Juncker a dat asigurări că executivul european este "echipat" pentru a răspunde acestor tentative şi a anunţat că-şi va înmulţi eforturile în următoarele săptămâni pentru a putea face faţă oricăror situaţii care ar putea apărea.
Politicianul luxemburghez a dat ca exemplu recentele acuzaţii ale premierului ungar Viktor Orban, care a încercat să-l facă răspunzător pentru Brexit şi de o divizare între Estul şi Vestul Europei. Juncker susţine că, dimpotrivă, a făcut "tot posibilul" pentru a găsi soluţii la situaţia creată în urma deciziei britanicilor de a părăsi blocul comunitar şi pentru a surmonta neînţelegerile între diferite state membre.
Juncker consideră potrivită participarea Regatului Unit la scrutinul european, care va avea loc în perioada 23-26 mai, dat fiind că ieşirea britanicilor din blocul comunitar nu s-a consumat şi, în condiţiile în care Marea Britanie continuă să fie stat membru al UE, cetăţenii săi au dreptul să voteze.
Orice fel de Brexit va avea "consecinţe negative" care vor fi mai rele decât rămânerea în Uniunea Europeană pentru Regatul Unit şi vor cădea în responsabilitatea exclusivă a Regatului Unit, a mai spus Juncker, care insistă că "mingea este în terenul Marii Britanii" şi a cerut Camerei Comunelor să sprijine acordul negociat de premierul britanic Theresa May cu blocul comunitar.
Juncker a repetat cuvintele preşedintelui Consiliului European, polonezul Donald Tusk, şi a invitat Regatul Unit "să nu irosească timpul". "Trebuie să fim pregătiţi pentru un Brexit negociat, dar şi pentru un Brexit dur. În orice situaţie, ieşirea (din UE) va avea consecinţe negative - mai mult pentru britanici decât pentru UE. Nu va exista o soluţie bazată pe piaţa unică. Aşa cum văd eu lucrurile, partea britanică este 100% răspunzătoare pentru acest lucru", a insistat Juncker.
se întâmple aşa ceva".
Sursa: agerpres.ro