MENIU

Joe Biden îi imploră pe americani să poarte masca: ”Nu este o declarație politică, ci un mod de a uni țara!”

Joe Biden

Joe Biden și-a implorat compatrioții să poarte mască pentru a se proteja pe ei și pentru a-i proteja pe ceilalți. ”O mască nu este o declaraţie politică, ci un mod bun de a începe să unim această ţară”, le-a transmis acesta americanilor. Președintele ales a anunțat și înființarea unui comitet consultativ care să îl ajute să gestioneze criza provocată de pandemie. 

”Scopul măştii nu este să vă facă viaţa mai puţin confortabilă sau să vă răpească ceva, ci, dimpotrivă, să revenim la normalitate cât mai rapid posibil, iar măştile sunt cruciale în a reuşi. 
Vă implor, purtaţi mască. Faceţi-o pentru voi, faceţi-o pentru vecinul vostru. O mască nu este o declaraţie politică, ci un mod bun de a începe să unim această ţară”, a spus Biden, citat de Agerpres, într-o alocuţiune la Wilmington, în statul Delaware.

Luni, Președintele ales al SUA a anunțat înființarea unui comitet consultativ pentru o mai bună gestionare a epidemiei. Din comitet vor face parte oameni de ştiinţă şi experţi în sănătate publică, acesta fiind condus de medicii David Kessler, Vivek Murthy şi Marcella Nunez-Smith. Membrii comitetului vor ajuta la stabilirea unei foi de parcurs pe care Biden să o urmeze după învestirea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

”Consiliul consultativ va contribui la modelarea abordării mele pentru gestionarea creşterii numărului de cazuri raportate, asigurarea de vaccinuri sigure, eficiente şi distribuirea acestora în mod eficient, echitabil şi gratuit şi protejarea populaţiilor cu grad ridicat de risc”, a adăugat Președintele ales. 

Ca politică sanitară, noul lider de la Casa Albă susține o campanie masivă de teste rapide, prioritatea la vaccinare pentru persoanele expuse la risc, creşterea producţiei de echipamente de protecţie şi ajutorul financiar pentru micile afaceri şi şcoli.

”Tocmai am aflat o veste bună în această luptă odată cu anunţarea de progrese spre un vaccin eficace”, a afirmat Biden după anunţul laboratoarelor Pfizer şi BioNTech conform cărora vaccinul lor candidat are o eficacitate de peste 90% împotriva Sars-Cov-2. Un vaccin fiabil nu va fi distribuit în masă mai devreme de câteva luni, a precizat Biden, care a transmis și că ”SUA au în față o iarnă foarte sumbră”.

Joe Biden a criticat constant modul în care administraţia lui Donald Trump a gestionat criza generată de Covid-19. SUA ocupă primul loc în lume atât în ceea ce privește numărul infectărilor, cât și al deceselor. Bilanțul epidemiei în țară depășește 10,2 milioane de contaminări și 243.807 decese.