MENIU

James Lovelock, creatorul "ipotezei Gaia", a murit la 103 ani. Doliu imens în lumea științifică britanică

Un băiat de 17 ani și o tânără de 28 de ani AU MURIT din cauza COVID-19 în ultimele 24 de ore - erau nevaccinați

Omul de ştiinţă britanic James Lovelock, recunoscut drept unul dintre primii cercetători care au lansat semnale de alarmă cu privire la încălzirea climatică, dar şi pentru "ipoteza Gaia", un construct teoretic în care prezintă Pământul ca pe o planetă vie, capabilă să se autoregleze, a murit la vârsta de 103 ani. Anunțul a fost făcut, miercuri, de familia acestuia.

"James Lovelock a murit ieri (marţi - n.r.), la reşedinţa sa, înconjurat de familie, în ziua în care a împlinit 103 ani", se arată în comunicatul familiei.

"Lumea îl cunoştea ca pe un pionier, un profet al climatului şi inventatorul teoriei Gaia", precizează sursa citată.

Născut în 1919, Lovelock a crescut în sudul Londrei între cele două războaie mondiale şi a muncit timp de 20 de ani pentru Institutul britanic de cercetări medicale. Angajat de NASA la începutul anilor '60, Lovelock s-a stabilit pentru o perioadă în California, unde a lucrat la proiecte privind posibilitatea existenţei vieţii pe Marte.

Este cunoscut pentru că a formulat "ipoteza Gaia" în 1970, în care prezenta Terra ca pe o fiinţă vie, capabilă să se autoregleze. În epocă, teoria sa a fost criticată de alţi oameni de ştiinţă.

"Ce viaţă şi ce poveşti! Geniul lui Jim a făcut din el un Forrest Gump al ştiinţei, modelând primele ştiinţe ale climei, căutarea vieţii pe Marte, descoperirea găurii în stratul de ozon, concepţia despre lume ca un sistem care se autoreglează", conform biografului său, jurnalistul Jonathan Watts (The Guardian).

"Fără îndoială omul de ştiinţă independent cel mai important al secolului trecut, Lovelock a fost cu decenii înaintea vremurilor sale în ceea ce priveşte teoriile sale despre Terra şi climă", conform Science Museum din Londra.

Într-un interviu acordat pentru AFP în iunie 2020, Lovelock a relativizat pandemia de coronavirus care "îi ucide în special pe cei de vârsta mea - pe bătrâni - şi deja sunt prea mulţi. Schimbările climatice sunt mult mai periculoase pentru viaţa pe Terra decât orice boală imaginabilă", afirma el.