MENIU

Îţi place şoriciul? Medicii trag un semnal de alarmă: Te poţi îmbolnăvi grav dacă...

Îţi place şoriciul de porc? Nu vei mai pune gura pe el după ce vei afla asta!

Toți ne vom bucura de delicioasele preparate cu carne de porc care vor fi pe masa de Crăciun, fie că este vorba de cârnați, sarmale, tobă sau alte bunătăți.

Totuși mulți uităm de riscul la care ne supunem atunci când consumăm acest tip de carne din surse neautorizate. Una dintre cele mai cunoscute boli apărute ca urmare a consumului de carne de porc este trichineloza, cauzată de viermele Trichinella spiralis (se mai poate întâlni și în carnea de mistreț sau urs). Pentru a scăpa de orice larvă care s-ar putea ascunde în carnea de porc, prepar-o la temperaturi de cel puțin 70 de grade Celsius.

De asemenea, carnea mai poate fi contaminată și cu bacterii din specia Salmonella, E.coli, Listeria monocytogenes sau stafilococul auriu, ce pot avea consecințe grave asupra sănătății noastre. Se pare că și modul în care este tăiat porcul poate influența dezvoltarea acestor bacterii.

Tăierea porcului trebuie să se facă în condiții de maximă igienă, iar carnea nu trebuie lăsată prea mult timp expusă la căldură, deoarece este favorizată înmulțirea bacteriilor. Dacă nu este gătită imediat, carnea trebuie ținută în congelator.

Pârlitul porcului este, de asemenea, foarte important. Dacă nu este făcut în condiții ideale, șoriciul ne poate îmbolnăvi într-un mod în care nu ne așteptăm. Se pare că părul care rămâne nepârlit poate cauza boli grave, precum hepatita A și E. Virușii hepatici se pot dezvolta pe șorici, pe lângă firele de păr nearse. Ar trebui să acordăm o atenție specială atunci când ne ocupăm de curățarea porcului, deoarece copiii sunt mai predispuși la contactarea acestor două tipuri de hepatită.

Mai multe articole despre:
sănătate sorici pârlitul porcului