MENIU

Istoria Iepurașului de Paște. Cum a apărut și ce reprezintă de fapt

Pentru cei mici, Paștele înseamnă, în primul rând, sosirea iepurașului - personaj fantastic, asociat cu ouăle de ciocolată, cu multitudinea de cadouri și de bunătăți. Care este însă povestea lui și de unde a apărut?

Un simbol păgân

Simbol al Paștelui, în special la credincioșii romano-catolici, și asociat cu apariția lui Iisus după Înviere, iepurașul este de fapt un simbol păgân. De-a lungul timpului, s-au vehiculat mai multe povești cu privire la originea lui, însă poate cea mai cunoscută este legenda ce o are în centru pe Eastre (cunoscută și sub numele de Ēostre sau Ostara), zeiță a fertilității, a răsăritului și a primăverii. Popoarele germanice sărbătoreau întoarcerea naturii la viață, după o iarnă lungă, și începutul unui nou an agricol. Zeița Eastre era reprezentată de un iepure, iar în cinstea ei se organizau festivaluri care celebrau natalitatea și prosperitatea.

Stropitul, un ritual vechi

În Transilvania există o serie de obiceiuri de Paște care amintesc de ritualurile păgâne. Specifice inițial credincioșilor romano-catolici și greco-catolici, au fost adoptate și cei de rit ortodox. Cel mai popular este „stropitul“ sau „udatul“, practicat și de vechile popoarele germanice, în amintirea zeiței primăverii. În a doua zi de Paște, bărbații și băieții de toate vârstele stropesc cu apă de izvor fetele și femeile, ca să rămână frumoase pe tot parcursul anului și să facă copii sănătoși. Unii reprezentanți ai sexului tare spun și poezii! La noi, tradiția cere ca și fata să mulțumească băieților care au stropit-o, poftindu-i la prăjituri, ouă încondeiate și la un păhărel cu tărie. La oraș, apa de izvor e înlocuită cu parfum sau cu deodorant.

Legendele urechiatului

· Se spune că zeița Eastre a găsit o pasăre rănita pe un câmp, în timpul unei ierni geroase, și, pentru a o salva de la moarte, a transformat-o într-o iepuroaică. Aceasta și-a păstrat însă obiceiul de a depune ouă. În semn de mulțumire pentru binefăcătoarea sa, iepuroaica decora ouăle și le oferea în dar zeiței. De aici, s-a născut și povestea conform căreia iepurașul sosește întotdeauna încărcat cu ouă colorate și cu daruri pentru copii.

· Și pentru budiști iepurele este o creatură mitică. Legenda spune că micuțul animal s-a întristat, nevând ce ofrandă să îi aducă zeului Indra, astfel încât s-a gătit pe sine în focul sacru - iar, ca răsplată, a fost așezat pe Lună.

· Urechiatul este personaj de legendă și pe continentul american: unele triburi de amerindieni credeau că el este cel care a adus focul oamenilor, iar în cultura mayașă era văzut ca inventator al scrisului.

· Cu timpul, povestea iepurașului darnic s-a răspândit în toată lumea. Astăzi, copiii sunt încurajați să-i facă cuib într-un loc liniștit din casă, unde acesta să poată lăsa ouă vopsite, ciocolată sau jucării.

Iepurașul în religie

Deși există mai multe povestiri în care iepurele apare ca animal de companie și prieten al Mântuitorului, biserica nu recunoaște acest personaj. O veche legendă germană prezintă un iepuraș care îl așteaptă pe Iisus timp de 3 zile, în intervalul dintre Răstignire și Înviere, în Grădina Ghetsimani. Apostolii ar fi găsit apoi o mulțime de flori colorate, având în centru figura viețuitoarei cu urechi lungi. Primii misionari creștini s-ar fi folosit de simbolistica ouălor pentru a răspândi credința în rândul celor care erau nefamiliarizați cu relatările biblice. Unii preoți sunt de părere că integrarea obiceiurilor păgâne în simbolistica creștină poate transforma sărbătoarea Învierii într-un fenomen comercial, ceea ce intră în contradicție cu învățăturile Evangheliei.

Știai că...

... în tradiția chineză, iepurele este văzut ca o creatură ce trăiește pe Lună? Acolo, acesta se ocupă cu măcinarea orezului, care este considerat esența vieții.

... germanii sunt primii care au inventat, în 1800, dulciurile în formă de iepuraș? Erau făcute din aluat și zahăr, iar în aceeași perioadă au apărut și în Franța primele ouă de ciocolată.

... prima menționare a iepurașului ca simbol pascal apare în Germania? În unele regiuni din această țară, se credea că urecheatul aduce ouăle roșii în Joia Mare, iar pe cele colorate altfel, în noaptea dinaintea Paștelui.

Mai multe articole despre:
Paşte ouă iepuraş