Dumitru: Creșterea salariilor cu 70%, delirantă. Deficitul de 4-5%, rețeta perfectă pentru dezastru
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că impactul negativ bugetar persistă pentru anul 2016, urmând să se reflecte în 2017, în ciuda amendamentelor operate la noul proiect de Cod Fiscal, asupra cărora partidele au ajuns la un consens. În condițiile în care există riscul ca deficitul să se îndrepte spre 4-5% din PIB, ceea ce poate reprezenta pentru România "rețeta perfectă pentru dezastru", Ionuț Dumitru atrage atenția și asupra promisiunilor, din partea decidenților politici, de majorări ale salariilor din sectorul bugetar. În viziunea sa, aceste măsuri arată că "politicienii nu au învățat nimic din perioada de dinainte de criză".
"Astăzi ce s-a întâmplat: s-a renunțat la reducerea TVA de la 24% la 19% și s-a amânat un punct procentual. Asta în esență reduce și face o economie pentru 2016 de 1,7 miliarde RON. Cu amendamentele, de astăzi, rămâne un impact negativ bugetar pentru 2016, urmând ca acesta să se reflecte în 2017. Discutăm, încă, de o magnitudine foarte mare. Mai avem și partea de cheltuieli bugetare. Din ce știm, la salarii se vor adăuga din noua schema de salarizare, în sistemul bugetar, și vorbim de o cheltuială brută totală de 15,5 miliarde de lei. Numai din reducerea taxelor în Codul Fiscal avem un impact negativ, adică 27, 3 miliarde de lei. Probabil că deficitul se îndreaptă spre 4-5% din PIB, rețeta perfectă pentru dezastru.
Datoria publică, în momentul de față, nu mai e mică. E 40% din PIB. Ce se va întâmpla dacă facem deficitele foarte mari? Datoria va continua să crescă, iar la următoarea recesiune sare lejer de 60. Dacă dobânzile ar crește cu un punct procentual, în 2016, fiecare punct înseamnă 700 de miliaone de lei în plus pentru buget, care mănâncă din acest spațiu bugetar", a declarat Ionuț Dumitru.
În acest context, Dumitru a punctat faptul că investițiile au evoluat foarte slab, în contextul în care, în 2014, a fost înregistrat "minimul ultimilor nouă ani".
"În 2008, au fost 6,7% din PIB, iar în 2014 - 4,3% din PIB - minimul ultimilor nouă ani. Noi putem crede că România își mai permite să scadă investițiile publice, cu o infrastructură atât de slabă? România nu face infrastructură și se autocondamnă la o creștere foarte mică pentru un orizont de timp (...) Trebuie făcut un sistem de redevențe corect și atunci taxa pe stâlp nu ar mai avea niciun sens, fiind plătită de mulți jucători care sunt afectați la nivel de investiții", a mai declarat Dumitru.
Totodată, președintele Consiliului Fiscal a subliniat că prioritatea 0 pentru buget ar trebui să fie resuscitarea investițiilor publice. În viziunea sa, "politicienii nu au învățat nimic din perioada de dinainte de criză", o dovadă în acest sens fiind promisiunile de creștere a salariilor pentru anumiți bugetari cu până la 70%.
"Nu am fost în stare să cheltuim banii pentru investiții. Asta e problema bugetului, a economiei, care are o infrastructură atât de slabă. Prioritatea 0 pentru buget ar trebui să fie cum resuscităm investițiile publice. S-a mai discutat ceva de fonduri europene? Nu numai Codul Fiscal e important. Mi se pare mult mai periculoasă discuția legată de salariile din sectorul bugetar. Lucrul ăsta nu se poate decât dacă performanța economică permite. Dacă crești salariile mai mult decât ai baza dată de economie, nu faci decât să îți furi căciula.
Mi se pare delirant din partea decidenților politci să spui că poți să crești salariile între 70 și 80% în domeniul pe care îl gestionezi, pentru că creezi așteptări pe care nu le mai poți gestiona. Investitorii când au auzit de majorări de 70% nu le-a venit să creadă. E delirant. Politicienii nu au învățat nimic din perioada de dinainte de criză. Cine din politic își va asuma o ajustare, dacă nu vom mai putea plăti salariile și vor trebui reduse? Vrem să ajungem ca în Grecia? Am depășit deja punctul critic, nu știu cum vom mai putea gestiona", a explicat Ionuț Dumitru.
În aceste condiții, președintele Consiliului Fiscal a precizat că nu exclude introducerea de noi taxe.
"Calea sigură către așa ceva este să crești cheltuielile permanente, să reduci taxele și să crești deficitele într-o perioadă de creștere".