Dumitru, despre Codul Fiscal: Deficitul va ajunge la 5% din PIB. Riscăm să trecem la altă extremă
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a explicat, luni seară, în cadrul unei intervenții telefonice, în emisiunea "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan, de ce instituția a avizat negativ, încă din luna martie, propunerea de Cod Fiscal, în contextul în care "Guvernul a venit cu un plan de reducere a taxării fără să prezinte și viziunea pe cheltuieli bugetare", care, dimpotrivă, este una de creștere. În viziunea sa, din păcate, în România, "logica politică bate logica economică".
"După estimările noastre, deficitul sare de 3 la sută din PIB în condițiile în care, în 2016, nu s-au luat în calcul creșterile de cheltuieli despre care discutăm acum: dublarea alocației pentru copii, creșterile care se prefigurează cu salariile bugetarilor care sunt de ordinul miliardelor de lei. Opinia noastră a încercat să fundamenteze estimarea pentru deficitul bugetar din 2016 și concluzia a fost una singură: deși, la momentul respectiv, am fost printre puținele voci care spus că există acest risc de deviație majoră la nivelul deficitului care, evident, are consecințe în materie de datorie publică. După estimările noastre, datoria publică ar continua să crească de la aproape 40 la sută din PIB, cât a fost anul trecut, la un nivel de peste 40 la sută, dacă deficitele rămân la 3 la sută din PIB, deja sărim de 50 la sută și ceva din PIB, în următorii ani", a declarat Ionuț Dumitru.
În ceea ce privește colectarea taxelor, Ionut Dumitru a subliniat faptul că "e prematur să te pronunți după șase luni și să proclami victoria în lupta cu evaziunea fiscală", chiar dacă se remarcă o îmbunătățire, în acest sens.
"Orice se poate în cadrul bugetului dacă se iau decizii. Bugetul are două părți: venituri, cheltuieli și deficit bugetar. Dacă nu ai posibilitatea de creștere a colectării taxelor, numai la TVA pierdem jumătate din încasări din evaziune fiscală. Dacă am reuși să colectăm taxele mult mai bine, ar fi loc de o scădere semnificativă a TVA-ului. Am demonstrat 25 de ani că nu suntem în stare. E adevărat, în primele luni ale anului e o îmbunătățire de colectare, dar e prematur să te pronunți după șase luni și să proclami victoria în lupta cu evaziunea fiscală, pentru că ar fi eronat să credem lucrul acesta. Tocmai de aceea cred că trebuie cântărită foarte bine măsura de reducere a taxelor pentru că ea trebuie să fie una predictibilă. Evident că și pe partea de cheltuieli bugetare există rezerve foarte mari. România a cheltuit, în ultimii 10-15 ani cea mai mare pondere, ca procent din PIB, la investiții publice și vedem rezultate foarte modeste. Avem loc de îmbunătățire a eficienței? Avem", a afirmat președintele Consiliului Fiscal.
Pe de altă parte, Ionuț Dumitru evidențiază că "numai dacă este să calculăm deciziile care se prefigurează pe Codul Fiscal, pe cheltuielile cu salariile, discutăm deja de un deficit de 5 la sută din PIB, nu 3 la sută", anunțat de Guvern.
"Guvernul a venit cu un plan de reducere a taxării fără să prezinte și viziunea pe cheltuieli bugetare. Dimpotrivă, viziunea pe cheltuieli este, mai degrabă, de creștere. Numai la salariile bugetarilor se intenționează o creștere de până la 70 la sută. Asta înseamnă miliarde. Numai dacă este să calculăm deciziile care se prefigurează pe Codul Fiscal, pe cheltuielile cu salariile, discutăm deja de un deficit de 5 la sută din PIB, nu 3 la sută. Cifrele astea trebuie să le conștientizăm, noi le-am semnalat de mult. Opinia noastră este disponibilă pe site încă din luna martie. Din luna marție și până acum, Guvernul nu a luat în considerare acea opinie și acum lucrurile s-au precipitat", a mai spus Ionuț Dumitru.
Astfel, precizează președintele Consiliului Fiscal, "dacă nu adresăm și problema eficienței cheltuielilor bugetare, nu vom obține rezultate foarte notabile în materie de colectare a taxelor".
"În prima parte a anului deja se văd anumite efecte pozitive la nivel de colectare a taxelor. Este prematur să te pronunți și să iei decizii de-o asemenea amploare și cu asemenea impact pe cifre care...așa cum spunea și domnul profesor Coșea, colectarea mai bună a taxelor s-a realizat în prima parte a anului cu biciul, prin faptul că ANAF s-a dus peste contribuabili, nu neapărat în zonele cu riscul cel mai mare, dar a obținut o colectare mai bună. E greu de spus, în momentul ăsta, dacă e de natură permanentă acest câștig, adică conformarea voluntară crește cu adevărat, atât timp cât nu adresăm și problema cheltuielilor bugetare, putem să facem TVA-ul și 5 la sută. Contribuabilii nu vor plăti pentru că văd că banii pe care îi plătesc la buget se cheltuie ineficient", a mai afirmat Ionuț Dumitru.
Mai mult, președintele Consiliului Fiscal atrage atenția că "avem o reducere de TVA de opt puncte procentuale", nu de cinci, fiind de părere că nicio țară din lume nu a operat o asemenea scădere care să fie și sustenabilă, în același timp.
"Decizia cea mai importantă rămâne legată de reducerea TVA. Nu discutăm de o scădere de cinci puncte procentuale. Cota medie de TVA scade de la 22 la sută, pentru că avem și cote reduse la diverse produse, și prin faptul că s-au extins mult cotele reduse, cota medie de TVA ajunge la sub 14 la sută. Noi avem o reducere de TVA de opt puncte procentuale. Adică nu ne ducem la nivelul de dinainte de criză, ne ducem mult mai jos. Nu cred că există vreo țară în lume care să fi operat o reducere de opt puncte procentuale la TVA și acest lucru să fie și sustenabil. 24 la sută este, într-adevăr, la extremă, unul dintre cele mai mari din Europa, dar să credem că ne putem duce la extrema cealaltă, dintre cele mai mici din Europa, cred că este o iluzie", a conchis Ionuț Dumitru.