Ionel Dancă (Forța Dreptei): „Această nouă OUG 119 produce un HAOS, pune gaz pe foc în piața de energie”
Ordonanța pe energie dată de Guvern este criticată și de reperezentanții Forța Dreptei. Deputatul Ionel Dancă susține că aceasta produce haos pe piața de energei în loc să impună reguli.
Deputatul Ionel Dancă, de la Forța Dreptei, taxează dur OUG pe energie adoptată pe 1 septembrie de Guvernul Ciucă.
„Această nouă Ordonanță 119 pune gaz pe foc în piața de energie, pentru că în loc să reglementeze o funcționare a pieței de energie, astfel încât să ducă la o stabilizare a prețurilor din piață, produce un haos în piața de energie, în sensul în care vine cu reglementări care pur și simplu vor scoate din piață mulți actori economici și consumatorii riscă în prag de iarnă să rămână fără furnizor de energie electrică”, a declarat Ionel Dancă, la RFI România.
„Soluțiile corecte înseamnă o reducere a taxării în ceea ce privește produsele energetice și creșterea producției de energie. Asta ar fi trebuit să facă Guvernul încă de la primele semnale ale acestei crize, din vara anului 2021”, a adăugat Ionel Dancă.
Ordonanța de Urgență reglementează schema de plafonare și compensare până pe 31 august 2023. Documentul intrat n vigoare deja este criticat în special de furnizorii de energie. Aceștia reclamă lipsa consultărilor.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat după adoptarea OUG că scăderea pragurilor până la care factura la energie a populației va fi compensată este o încercare de a ”stimula populația să facă o economie”. Prin acestă OUG va fi sancționată tranzacționarea repetată a energiei între diverși actori din piață cu scopul de a crește artificial prețul, sancțiunea va fi de 5% din cifra de afaceri a respectivelor firme, potrivit anunțului ministrului.
Potrivit noii OUG de plafonare, cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar între 0 – 100 KWh inclusiv vor plăti tot un tarif de 0,68 de lei/kWh. Cei care au înregistrat în 2021 un consum mediu lunar cuprins între 100,01 – 300 KWh inclusiv vor plăti în continuare un tarif de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, dar numai pentru un consum lunar de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică care va depăși 255 kWh/lună va fi facturat la preț întreg.
Prețul era plafonat la 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub 100 KWh și la 0,8 lei/kWh pentru consum lunar între 100 și 300 kWh. Acum, prețul va fi plafonat în continuare la 0,68 lei pentru consum lunar sub 100 KWh, dar plafonul de 0,8 lei/kWh va fi aplicabil doar celor cu un consum lunar între 100 și 255 kWh.