Iohannis, consultări cu Opoziția pe tema referendumului pe Justiție
Klaus Iohannis a început consultările la Cotroceni cu partidele paralemenatare pe tema referendumului din Justiție.
Președintele Klaus Iohannis a început azi consultările cu partidele parlamentare pentru referendumul pe justiție! Vorbim despre un adevărat maraton, de aproape 4 ore. Rînd pe rînd, PNL, USR, PMP, UDMR și grupul parlamentar al celorlate minorităţi naţionale discută cu preşedintele despre temele anunțate pentru referendumul din 26 mai.
Ludovic Orban, anunț BOMBĂ după consultările cu Iohannis
"Atacul infractorilor asupra justiției trebuie să înceteze! Trebuie corectate toate stricăciunile făcute de PSD-ALDE în justiție. PNL este alături de președintele României și va susține cu toată forța acest referendum.
Alături de președinte, chemăm toți românii să decidă clar că infractorii din România nu pot scăpa de infracțiunile de corupție, indiferent de puterea care este în România.
Dacă referendumul va trece este necesară o revizuire a Constituției pentru a completa articolele care privesc dreptul persoanelor de a alege și de a fi alese. Votul va fi transpus prin procedura de revizuire a Constituției. O vom iniția peste tot unde va fi necesar și vom recurge și la proceduri de modificare a cadrului legislativ. În privința ordonanțelor de urgență, PNL a inițiat un proiect care să permită contestarea ordonanțelor și de alte instituții decât Avocatul Poporului.
Am încredere că deși acest Parlament care susține infractorii și este total împotriva justiției, românii vor ști la alegerile viitoare să aleagă un legislativ care să modifice legislația în acord cu nevoile țării",a declarat Ludovic Orban după consultările cu Klaus Iohannis.
Dan Barna a precizat, după consultările cu președintele, că USR susține referendumul inițiat de președintele Iohannis și că acesta vine să completeze și inițiativa ”Fără penali în funcții publice”.
Acesta a mai spus că miza referendumului și a alegerilor europarlamentare este una mare, pentru că nu se referă doar la a trimite niște oameni în Parlamentul European, ci la a decide dacă România rămâne țară europeană sau va fi un stat aflat la marginea Europei.
După PNL, au urmat consultările cu USR. Din delegaţia USR au făcut parte preşedintele partidului Dan Barna, deputaţii Cristian Ghinea, Stelian Ion, Cătălin Drulă şi preşedintele USR Arad, Vlad Botoş.
Eugen Tomac (PMP): I-am propus președintelui încă o întrebare, din trei variante la alegere
După PNL și USR+PLUS, au intrat la discuții reprezentanții PMP, partidul fondat de fostul președinte Traian Băsescu. Eugen Tomac a precizat că i-a propus președintelui Klaus Iohannis să includă încă o întrebare pe listă. PMP i-a și propsuis trei variante din care șeful statului să aleagî una. Prima variantă ar fi ca românii sp fie întrebați dacă sunt de acord cu punerea în practică a reducerii numărului de parlamentari la 300, propunerea asupra căreia românii și-au dat deja acordul la referendumulu din 2009. O a doua posibilă întrebare propusă de PMP este dacă românii sunt de acord cu eliminarea pensiilor speciale, iar a treia dacă sunt de acord cu revenirea la alegerea primarilor din două tururi de scrutin.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, că este o foarte mare deschidere din partea sa pentru consultările cu partidele și că i se pare ciudat să refuzi o ofertă la dialog cu președintele României.
Iohannis a spus că este dispus să discute, în afara referendumului pe care l-a anunțat, orice alte teme propun partidele.
„Este o consultare cu foarte multă deschidere din partea mea. Consider că dacă am convocat un referendum pe justiție și situația din justiție acum se tot discută, iar din păcate multe chestiuni sunt foarte negativ prezentate chiar de sistemul de justiție, atunci o discuție se impune. Sunt dispus, în marja acestor consultări, și alte teme cu care vin reprezentanții partidului. Probabil unii mă vor întreba de referendum. Faptul că unii nu vor să vină la discuții cu președintele României, mi se pare de-a dreptul ciudat. Nu oblig pe nimeni. Este o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog este ciudat. Dacă se răzgândesc sunt bine veniți. Vom avea un dialog foarte bun”, a precizat președintele.