Iohannis o avertizează pe Dăncilă "să se abțină": "De regulă, pesediștii vor să obțină un avantaj"
Klaus Iohannis o avertizează pe Viorica Dăncilă "să se abțină" să modifice regulile de validare a referendumului în timpul jocului.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, cu privire la ordonanţa de urgenţă referitoare la referendum, că speră ca Guvernul să se abţină de la orice modificare legislativă care nu este pur tehnică şi necesară.
"Eu sunt un adversar declarat al modificărilor legislative în prag de alegeri. De regulă, pesediştii fac aceste lucruri tocmai pentru a crea pentru ei un oarecare avantaj sau pentru a crea pentru adversarii lor un dezavantaj. Sper să se abţină Guvernul de la orice modificare legislativă care nu este pur tehnică şi necesară pentru bunul mers al alegerilor", a spus şeful statului la Sibiu.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, marți, că ordonanţa de urgenţă privind referendumul va fi adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, ea precizând că forma finală a acesteia va fi rezultatul unei discuţii prealabile cu secretarul general al Executivului şi cu reprezentanţii AEP.
"Pentru mine, ca prim-ministru, pentru Guvernul României, este foarte important să ne ocupăm de buna organizare atât a alegerilor europarlamentare, cât şi a referendumului. Vom discuta această ordonanţă de urgenţă, a fost ieri şedinţa pregătitoare, mă întorc la Guvern pentru a vedea fiecare act normativ pe care-l am pe agenda Guvernului de mâine (miercuri - n.r.) şi vom vedea care va fi forma finală. Vom avea discuţii, pentru că eu nu pot să impun un lucru. (...) Voi discuta cu secretarul general al Guvernului, voi discuta cu cei care au avizat acest act normativ şi vom vedea forma finală. (...) Actul normativ trebuie adoptat mâine în şedinţa de Guvern", a spus Viorica Dăncilă, marţi, la Parlament.
Cu ce surprize vine Viorica Dăncilă în ședința de miercuri. Cum îl poate bloca pe Iohannis
Pentru ca un referendum consultativ să aibă efecte reale și să modifice automat Constituția ar trebui ca el să fie considerat "referendum decizional", potrivit unui punct de vedere al APADOR-CH.
APADOR-CH constată că întrebările anunțate pentru referendumul din 26 mai se vor constitui într-un "simplu sondaj de opinie național".
Indiferent cum vor răspunde cetățenii la ele, demersul nu va avea urmări juridice și cu atât mai puțin influențe asupra luptei anticorupție, spun juriștii din societatea civilă.