MENIU

Iohannis, mesaj de Ziua Minorităților Naționale: Toate forțele politice responsabile să înțeleagă necesitatea eliminării discursului urii, a agendei șovine și extremiste

Ziua Minorităților Naționale Foto: Departamentul pentru Relații Interetnice

Președintele Klaus Iohannis, a transmis vineri un mesaj cu prilejul Zilei Minorităților Naționale din România.

 

Mesajul a fost prezentat de consilierul prezidențial Sergiu Nistor, de la Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, în cadrul evenimentului „Ziua Minorităților Naționale - Contribuții la cunoașterea patrimoniului etnologic al minorităţilor naţionale”, organizat în format on-line de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, potrivit Administrației prezidențiale.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Onorăm, în această zi, rolul esențial pe care toate minoritățile naționale îl ocupă în societatea, în istoria și în proiectele viitoare ale țării noastre.

România, în deplin acord cu valorile marii familii europene din care face parte, recunoaște importanța unității în diversitate, a bogăției spirituale rezultate deopotrivă din coexistența istorică, din respectul reciproc, cât și din angajamentul actual pentru protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice.

Ne vom putea bucura de prosperitatea și armonia socială pe care cu toții ni le dorim doar prin contribuția valoroasă a fiecăreia dintre minoritățile naționale. Sunt convins că vom reuși în acest demers, așa cum tot împreună am construit parcursul democratic și pro-occidental al unei Românii moderne, un stat de drept consolidat, bazat pe respectarea drepturilor omului. Este esențial ca toate forțele politice responsabile să înțeleagă necesitatea eliminării discursului urii, a agendei șovine și extremiste, iar eforturile tuturor să se concentreze pe obținerea cât mai multor beneficii pentru români, ca urmare a apartenenței la o Uniune Europeană a securității și prosperității, eliberată de spectrul intoleranței și xenofobiei!

De Ziua Minorităților Naționale, vă urez tuturor prosperitate și multă sănătate!”, se spune în mesajul șeful statului pentru Ziua Minorităților Naționale din România.

De Ziua Minorităților Naționale, vă urez tuturor prosperitate și multă sănătate!

Acum 26 de ani, la 18 decembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase, primul document internaţional care oferă o garanţie a respectării drepturilor minorităţilor în cadrul general de apărare a drepturilor omului, declaraţie la care au aderat o mare parte de state din toată lumea.

România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea Hotărârii de Guvern nr. 881/9 decembrie 1998, prin care data de 18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale. Ulterior, a fost abrogată hotărârea de guvern, după instituirea zilei ca sărbătoare națională.

În urmă cu trei ani, prin Legea 247/7 decembrie 2017, Ziua Minorităţilor Naţionale din România, ca sărbătoare naţională, la 18 decembrie. 

Legea a fost inițiată de cei 17 deputaţi aparţinând Grupului minorităţilor naţionale. Proiectul de lege pentru instituirea Zilei minorităţilor naţionale din România ca sărbătoare naţională a fost adoptat de Senat la 23 octombrie 2017 şi de Camera Deputaţilor la 21 noiembrie 2017, iar decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea acestei zile a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis la 7 decembrie 2017.

Manifestările dedicate sărbătoririi acestei zile pot fi organizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi al organizaţiilor neguvernamentale interesate, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, vor include în program emisiuni ori aspecte de la manifestările ocazionate de această zi.