Iohannis: Principiul integrității, obligatoriu în Constituție. Penalii n-au ce căuta la putere
Persoanele urmărite sau condamnate penal nu au ce căuta în conducerea statului exact din acest motiv - fiindcă dintr-un interes personal evident vor fi tot timpul tentate să pună sub semnul întrebării sistemul de justiție, dăunând astfel grav statului, încrederii cetățeanului în stat și în justiție, a afirmat Klaus Iohannis, vineri, la ședința plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde urmează să fie aleasă noua conducere.
Președintele s-a declarat convins că dacă ”ne-am apuca să rediscutăm Constituția” este obligatoriu să introducem principiul integrității chiar în legea fundamentală, pentru ca situații de acest tip să nu mai apară și în alte ciclcuri electorale.
”Când am devenit președinte am promis că voi încerca să introduc un alt mod de a face politică, unul cu mai puțin scandal și mai multe rezutate. Mi-am imaginat că după un timp rezonabil de scurt unele lucruri devin self-evidente și nu mai trebuie spuse în fiecare an. Dar surpriză! Unele lucruri, chit că sunt scrise negru pe alb în Constituție, sunt departe de a fi self-evidente. În România, justiția este independentă și trebuie să rămână așa. Eu o să fac orice îmi stă în puterea constituțională să vă ajut să garantați independența justiției”, a afirmat Iohannis.
Șeful statului susține că nu a crezut, când a devenit președinte, că va mai ”vedea la TV” politicieni care spun că justiția nu trebuie să-și facă de cap și care fac alte asemenea ”afirmații fundamental și constituțional deplasate”. ”Totuși, faptul că se fac astfel de afirmații în spațiul public trebuie să ne dea de gândit”, a completat el.
Klaus Iohannis i-a felicitat pe membrii CSM pentru activitatea din 2017, an pe care-l consideră foarte complicat din punct de vedere politic pentru România.
”Conform Constituției, garantați independența justiției în România. Această sintagmă, în contextul în care atribuțiile CSM sunt cele care sunt, este o sintagmă foarte puternică, uneori mai puternică decât CSM. Eu sunt foarte mulțumit de cum a știut CSM să acționeze și să se implice pentru a garanta independența justiției în România. (...) În acest deziderat veți avea în mine un partener și un susținător constant, pe care vă puteți baza. Eu cred că veți merge mai departe tot așa. Pentru România nu există altă cale”, a mai precizat președintele.
Șeful statului a subliniat că independența justiției face parte din nucleul dur al democrației pe care vrem s-o construim în România. ”Face parte din arhitectura de bază a unui stat democratic din secolul XXI”, a adăugat acesta.
La şedinţa de vineri, Consiliul Superior al Magistraturii va alege, din rândul membrilor judecători şi procurori, preşedintele şi vicepreşedintele instituţiei pentru anul 2018.