Iohannis, despre amânarea consultărilor: Este nevoie de zile bune până când toata lumea coboară cu picioarele pe pământ. Criza guvernamentală se rezolvă prin maturitate și nu prin țâfnă
Președintele Klaus Iohannis susține că este nevoie de timp pentru a se mai liniști un pic "apele" pe scena politică după votul de ieri pe moțiunea de cenzură în urma căreia Florin Cîțu și-a pierdut funcția de premier al României. Șeful statului a declarat, astăzi, că "entuziasmul unora este nejustificat", subliniind că prin "maturitate și nu prin țâfnă se rezolvă aceasta criză guvernamentală".
„Am considerat un entuziasm nemotivat cu privire la căderea Guvernului. Am observat după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un guvern și nu știu ce se întâmplă după aceea. Alții au țopăit să spună că suspendă președintele. Nu văd ce soluție ar oferi asta. Va crea circ. Alții au venit cu texte că parcă acum s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi cei care au detonat coaliția și a dus la căderea coaliției.
Eu cred că e nevoie de zile bune până când se coboară cu picioarele pe pământ. Este o criză diferită față de altele. Politicienii au ajuns să aibă discursuri anti-toți. Fiecare este împotriva fiecăruia. Doar prin maturitate și nu prin țâfnă se rezolva această criză guvernamentală. Și să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, el se formează cu o majoritate parlamentară
Am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm creat de căderea guvernului se stinge un pic. Urmează să începem discuții așezate, serioase, mature, pentru că altfel, problemele vor deveni din ce în ce mai complicate", a declarat Iohannis, în declarațția de presă susținută de la Summitul UE-Balcanii de Vest, eveniment ce are loc care vor avea loc în Slovenia, la Brdo.
Reamintim că moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marți, 5 octombrie, chiar de Ziua Educației, de Parlament. Votul a fost unul istoric în favoarea debarcării lui Florin Cîțu de la Palatul Victoria. Mai exact, s-au înregistrat 281 voturi "pentru" din cele 281 exprimate. În sală, în ziua votului au fost prezenţi 318 parlamentari. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat.
Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile.
"Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată Guvernului, prin hotărârea Parlamentului României nr. 31 din 2020. Potrivit articolului 110 al. 4 din Constituţie, Guvernul al cărui mandat a încetat nu mai îndeplineşte actele necesare pentru administrarea treburilor publice până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern", a fost anunţul făcut de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.