Aderarea la spațiul Schengen. Iohannis: Am încredere că vom putea conta pe sprijinul Germaniei - ANUNȚUL pe care-l așteaptă toți românii
Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, astăzi, în cadrul întâlnirii cu omologul german, Frank Steinmeier, aşteptările României privind aderarea la spaţiul Schengen. În prezent, spațiul Schengen fără controale la frontierele interne cuprinde 26 de țări (22 de state membre ale Uniunii Europene și 4 state asociate), care aplică acquis-ul Schengen în integralitate. Apartenenţa țării noastre la această zonă ar înseamnă, pe lângă simplificarea călătoriilor pentru cetăţenii români, și o oportunitate pentru economia şi companiile din ţară în a profita de avantajele pieţei comune europene.
"Am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluţii", a spus Iohannis, în conferinţa comună de presă susținută alături de omologul său german, relatează Agerpres.
Şeful statului a mai arătat că relaţiile bilaterale dintre România şi Germania este foarte puternică şi are perspective foarte bune, în pofida perioadei actuale dificile, marcate de multiple provocări, mai ales cele legate de securitate.
"Legăturile noastre economice sunt foarte strânse, Germania fiind, de mulţi ani, primul partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească. Am evocat în cadrul întâlnirii noastre puntea solidă dintre cele două ţări, care este reprezentată pe de o parte de comunitatea românească din Germania, pe de cealaltă parte de cea a etnicilor germani din România", a arătat Iohannis.
Şeful statului a subliniat, astfel, că România doreşte aprofundarea cooperării cu Germania în domeniul securitar la Marea Neagră, inclusiv în pregătirea Summitului NATO de la Madrid.
Preşedintele Iohannis i-a mulţumit omologului său german pentru participarea țării sale la asigurarea poliţiei aeriene întărite pentru România.
Legat de situaţia economică la nivel european, în special din perspectiva impactului conflictului din Ucraina, Klaus Iohannis a afirmat: "Uniunea va trebui să valorifice toate mecanismele de care dispune pentru a reduce acest impact şi a-şi consolida rezilienţa economică. Am evidenţiat faptul că România doreşte să îşi asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene privind diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Aşa cum am mai spus, este necesară optimizarea infrastructurii şi creşterea capacităţilor europene de producţie energetică, precum şi asigurarea rezilienţei energetice pe termen lung, inclusiv printr-o tranziţie verde sustenabilă din punct de vedere socio-economic".