MENIU

Iohannis: Când vom reuşi să devenim mai europeni, tot mai mulţi români vor dori să se întoarcă

Iohannis: Când vom reuşi să devenim mai europeni, tot mai mulţi români vor dori să se întoarcă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că românii aşteaptă un stat de drept, şanse egale, meritocraţie, proceduri predictibile şi previzibile, el criticând faptul că politicienii dau vina pentru nereuşitele naţionale pe UE.

"Când vom reuşi să devenim tot mai europeni eu sunt convins că tot mai mulţi români vor dori să se întoarcă în ţară. Acest lucru să ştiţi că nu ţine doar de bani. De câţiva ani nu mai vorbim doar despre salarii, venituri, vorbim şi despre alte lucruri pe care oamenii care trăiesc în afara ţării le aşteaptă să se întâmple în România europeană pentru a se putea să se întoarcă. De exemplu, aşteaptă un stat de drept, şanse egale, meritocraţie, mai ales pentru tineri, este extrem de important să avem proceduri predictibile, previzibile, ca să-şi facă un plan de carieră. Nu poţi cum se întâmplă la noi, din păcate de multe ori, să se schimbe lucrurile de azi pe mâine, să nu ştii ce modificări apar mâine sau poimâine. (...) Pe măsură ce devenim mai europeni aceste lucruri trebuie mult mai bine clarificate şi o vom face, nu chiar acum. Suntem într-o fază în care nu se clarifică prea bine, dar suntem foarte hotărâţi să îmbunătăţim această stare a lucrurilor şi atunci sunt convins că mulţi români vor veni cu plăcere acasă", a spus şeful statului, la lansarea cărţii sale "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa", care a avut loc la TNB.

El a criticat faptul că Guvernul şi PSD dau vina pe Uniunea Europeană pentru nereuşitele naţionale.

"Ştirile negative despre Uniune prevalează, pe de altă parte, constatăm un fenomen care nu ar trebui să existe, dar el există şi se datorează politicienilor. Foarte mulţi politicieni, până şi din cei proeuropeni, când discută în formate europene, la Bruxelles sau în capitala lor - şi aici este un fenomen general, nu suntem campioni nici măcar aici - sunt foarte entuziaşti, discută, rezolvă probleme, au o abordare proeuropeană, pe urmă se duc acasă în campanie electorală şi ce să vezi - încep să dea vina pentru toate nereuşitele de acasă pe Uniunea Europeană, foarte simplu. Avem şi noi un astfel de Guvern şi un astfel de partid majoritar care este declarat antieuropean, nemulţumit de ce se întâmplă la Bruxelles, cum suntem trataţi ca şi cum problemele noastre ar fi fost create la Bruxelles, nu aici. Similar se întâmplă şi în altă parte. Politicienii dau vina pentru nereuşitele naţionale pe UE şi atunci încet-încet apare un euroscepticism care se răspândeşte", a menţionat Iohannis.

Şeful statului a subliniat că euroscepticismul este un fenomen îngrijorător.

"Euroscepticismul este un fenomen de care trebuie să ţinem cont şi este un fenomen care a adus în foarte multe ţări deja la apariţia unor partide vădit antieuropene, eurosceptice şi acest fenomen este îngrijorător pentru că aceste partide ajung în Parlamentul European, care trebuie să se ocupe de lucrurile importante pentru cetăţenii europeni. (...) Trebuie să reînvăţăm să vorbim şi despre reuşite", a arătat Iohannis.

Sursa: agerpres.ro

Mai multe articole despre:
guvern preşedinte Klaus Iohannis