MENIU

Iohannis, alături de Ciucă și Ciolacu la un eveniment desfășurat la Cotroceni!

Iohannis, alături de Ciucă și Ciolacu la un eveniment desfășurat la Cotroceni!

Președintele Klaus Iohannis a participat, marți, la evenimentul „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”, desfășurat la Palatul Cotroceni, alături de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Evenimentul a avut ca scop evidențierea și promovarea inițiativelor care contribuie la protejarea mediului și la adoptarea unor practici sustenabile.

În alocuțiunea sa, președintele Iohannis a subliniat importanța tranziției verzi pentru viitorul țării și al planetei. El a evidențiat faptul că protejarea mediului nu este doar o responsabilitate a statului, ci și o obligație a întregii societăți, inclusiv a societății civile.

”În ultimii ani, ne-a fost testată capacitatea de adaptare, solidaritatea şi rezilienţa în faţa unor multiple provocări, de la pandemia de COVID-19 la războiul din Ucraina, cu toate consecinţele lor socio-economice. În acest context complicat, nu trebuie să neglijăm protecţia mediului înconjurător, de care depind calitatea vieţii, sănătatea şi siguranţa noastră”, a transmis preşedintele, în cadrul evenimentului „Bune practici pentru mediu avansate de societatea civilă”.

”În efortul naţional de protejare a mediului, instituţiile statului au nevoie de parteneri pe care i-au găsit deseori în rândul societăţii civile. În ultimii ani, am participat la acţiuni de mediu împreună, mi-aţi scris pentru a-mi prezenta proiecte de succes sau pentru a-mi semnala probleme de mediu. Mulţi dintre dumneavoastră aţi participat la grupurile de lucru ale Administraţiei Prezidenţiale, pe teme precum educaţia pentru mediu, schimbările climatice şi tranziţia verde echitabilă, generând astfel soluţii la probleme presante. Sunt exemple clare de implicare şi dedicare din partea dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că acest eveniment, organizat la Palatul Cotroceni, îşi propune să prezinte o serie de proiecte şi bune practici testate în mediul neguvernamental, care au fost deja replicate sau pot fi preluate în programe naţionale de către instituţii publice şi academice.

”Un domeniu foarte dinamic este cel al educaţiei pentru mediu şi climă, unde au apărut multe iniţiative neguvernamentale legate de Săptămâna Verde. Vorbim de proiecte care propun noi activităţi pentru elevi sau contribuie la formarea cadrelor didactice, venind în completarea capacităţii guvernamentale încă limitate în materie de educaţie ecologică. În plus, multe organizaţii fac demersuri care implică direct comunităţile în conservarea naturii, dar şi în tranziţia energetică. În cadrul unor astfel de proiecte, cetăţenii înţeleg mai bine beneficiile unor acţiuni pentru mediu şi devin veritabili parteneri în tranziţia verde”, a spus preşedintele. Şeful statului a afirmat că se bucură că la nivelul coaliţiei care guvernează România există interes pentru soluţionarea problemelor de mediu. ”În ultimele luni, coaliţia şi-a asumat un calendar ferm pentru atingerea neutralităţii climatice la nivel naţional, a făcut paşi în dezvoltarea economiei circulare şi a creat noi instrumente financiare verzi”, a spus preşedinlele Iohannnis.

Mai multe articole despre: