MENIU

Ioana Ene Dogioiu: Tenebrele dosarului Microsoft. Coincidente sau ticalosii?

Povestea dosarului Microsoft e una urata si frustrarea celor furiosi acum pentru ca 6 ministri au scapat fara sa fi fost judecati e de inteles, scrie Ioana Ene Dogioiu într-un editorial pentru Ziare.com.

Daca se simt cu adevarat nevinovati, si ei ar trebuie sa fie nemultumiti pentru acest deznodamant care nu ii declara nevinovati, ci doar nejudecabili.

Dar dincolo de ea, daca punem faptele cap la cap, acest final partial frustrant trebuie privit cu realism si justa masura, fara exagerari de niciun fel.

Din start trebuie spus ca dosarul Microsoft nu este distrus si nu a ramas fara efecte. Avem in el 4 rechizitorii, unul cu condamnare definitiva - Cocos, Dumitru si Sandu, si trei in faza de judecata. Iar intre inculpati/condamnati sunt si doi fosti ministri: Sandu si Vreme.

In ceea ce priveste prejudiciul, dupa cum a precizat Laura Codruta Kovesi pentru Ziare.com, prin cele patru rechizitorii au fost dispuse masuri asiguratorii pana la concurenta intregului prejudiciu calculat. Deci clasarea dosarelor celor 6 ministri nu are niciun impact asupra prejudicului din dosar.

Dar chiar si asa fiind, sa ai 6 ministri urmariti penal si apoi scosi de sub urmarire pentru ca fapta e prescrisa nu e nicio victorie pentru DNA, dimpotriva.

Cum s-a ajuns aici?

Pe de-o parte, exista si explicatii obiective. Dosarul acesta a cazut pe o practica neunitara si pe o perioada inevitabil tulbure de tranzitie intre doua coduri penale.

In esenta, lucrurile stau cam asa. Cand o infractiune se consuma instantaneu, ca un viol, o talharie, termenul de prescriptie curge de la data comiterii ei si nu e niciun dubiu.

Cand e vorba despre fapte care au efecte mult timp, lucrurile se complica. Asa a fost si in acest caz.

Contractele pentru licentele Microsoft au fost semnate intre 2002 si 2004, iar platile in virtutea acestor contracte au fost facute intre 2005 si 2009. Deci de cand curge termenul? Procurorul DNA a considerat ca din momentul ultimelor plati, asa cum a fost practica mai multa vreme.

Intre 2014 si 2017 au fost mai multe decizii contradictorii ale instantelor in aceasta privinta. Pentru ca in 2017 ICCJ sa stabileasca intr-un dosar Microsoft ca termenul a curs de la incheierea contractelor.

Textul integral, pe Ziare.com

Mai multe articole despre:
dosarul Microsoft