Investițiile în economie își revin, după dezastrul din 2014. Guvernul ține banii tot la sertar
Investitorii privați au adus mai mulți bani în economia românească în primele trei luni ale acestui an, în timp ce statul a continuat să își reducă investițiile publice.
Investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat, în primul trimestru al anului, 11,932 miliarde de lei, mai mari cu 8,5% raportat la perioada similară din 2014, potrivit datelor provizorii publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Trebuie menționat faptul că această creștere are loc în condițiile în care investițiile au atins un minim istoric în 2014.
Comparativ cu trimestrul I 2014, în primele trei luni ale anului în curs se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în lucrări de construcţii noi cu 2,4 puncte procentuale, scrie Agerpres.
Ponderea investiţiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi alte cheltuieli a scăzut cu 2,2 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale.
Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie, comerţ şi servicii, precizează INS.
Investițiile publice, scădere de 30%
Datele din execuţia bugetară arată că investițiile publice au scăzut în primele trei luni din acest an cu aprox. 30% față de anul trecut, în condițiile în care și în 2014 se întâmplase același lucru cu cheltuielile de capital, raportat la 2013.
"Cheltuielile de capital au scăzut cu 34% față de 2014, care a fost un an dezastruos. Datele sunt interpretabile, fiindcă ANAF nu a prezentat informațiile complete, care să cuprindă și situația creanțelor. Astfel, fie investițiile au scăzut, fie statul a întârziat plata firmelor care au executat lucrările. Avem informații că a crescut volumul de creanțe către mediul privat, iar companiile se văd obligate să se împrumute la bănci pentru a acoperi acest deficit", a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Consiliul Fiscal critică Guvernul pentru tăierea investițiilor
Consiliul Fiscal a atras recent atentia că banii pentru investitii publice au scazut masiv in ultimii ani, in 2014 România înregistrand minimul ultimilor ani in privinta investitiilor publice din PIB.
Dacă în 2009 ponderea cheltuielilor de capital a fost de 4,6% din PIB, acesta fiind maximul înregistrat în ultimul deceniu, anul trecut ponderea a fost de 2,5%. In 2014, în comparaţie cu 2009, s-au cheltuit mai puţin cu 3 miliarde de euro.
Consiliul Fiscal subliniaza faptul ca o amputare continuă a investiţiilor este periculoasă. „Execuția bugetară din primele luni ale anului 2015 consemnează în continuare o evoluție mult sub program a cheltuielilor bugetare, în special a celor de investiții", spun economiştii CF. Politici de tipul „TVA mai mică contra investiţii mai puţine" sunt păguboase şi afectează potenţialul de creştere economică.