MENIU

INVENŢIE SF. Cum se deplasează un peşte pe patru roţi

INVENŢIE SF. Cum se deplasează un peşte pe patru roţi

În ideea de a conferi unui peşte mai multă libertate decât un mic acvariu, un designer olandez a pus la punct sistemul Fish on wheels.

, controlate mai mult sau mai puţin de un om, nu reprezintă o idee nouă. În aces caz, este vorba de un acvariu pe patru roţi autonom, ascuns în spatele numelui ,,Fish On Wheels.”

Proiectul a fost rezultatul unui studio olandez, numit Diip, specializat pe design. Acesta este menit să ofere unui peşte abilitatea de a se deplasa dincolo de limitările unui acvariu de dimensiuni reduse. Ca un mic detaliu, exceptând acvariul, restul produselor folosite se găsesc deja la pachet într-o forma similară cu cea de mai sus. Pentru ca lucrurile să meargă unse, ansamblul are la bază un mic motoraş electric, un procesor Arduino conectat la o cameră şi un peşte într-un acvariu ale cărui mişcări sunt urmărite de respectiva cameră. Astfel, dacă peştele o ia la stânga în acvariu, şi roţile controlate de placa Arduino o iau în timp real în aceeaşi direcţie, dacă se deplasează în faţă, acelaşi lucru se întâmplă cu Diip.

Având în vedere mişcările haotice ale peştilor din lumea reală, sunt curios dacă nu cumva un studiu ar demonstra că sistemul de mai jos reuşeşte mai degrabă să streseze peştii din acvariu, decât să le ofere acestora un grad sporit de libertate.