MENIU

Invazia bursucilor. Digurile de pe Dunăre, în pericol. Autorităţile nu ştiu ce să facă

Invazia bursucilor

Sistemul de apărare împotriva inundaţiilor care protejează incinta Călmăţui - Gropeni - Chiscani este pus în pericol de o invazie de... bursuci.

Chiar dacă pare o situaţie haioasă, nu e deloc aşa, avertizează conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila.

În ultimii ani, numărul bursucilor a crescut exponenţial, iar galeriile săpate de aceştia în corpul digurilor slăbesc foarte mult rezistenţa în faţa unei eventuale viituri pe Dunăre.

Numai de la începutul anului în curs, SGA a identificat 30 de galerii lungi de 7 - 8 metri, cu mai multe ieşiri. Acestea au fost astupate, însă în locul lor apar mereu altele.

Cel puţin 20 de găuri în corpul digului din dreptul localităţii Stăncuţa au mai fost găsite şi marcate de cantonierii SGA, urmând să se ia măsura astupării lor.

"Nu avem cum să controlăm aceste fenomen, fiindcă oricât de multe galerii am astupa, apar altele în loc. Bursucul e un animal protejat de lege. Nu avem voie să îl omorâm, nu putem pune capcane sau otravă. Şi vânătoarea este restricţionată pentru această specie. Singura soluţie ar fi capturarea lor şi relocarea în alt teritoriu. Sperăm ca Ministerul Mediului să ia în considerare semnalul nostru de alarmă şi să ia măsuri în consecinţă. Situaţia e din ce în ce mai critică. De la an la an, numărul acestor animale creşte, galeriile săpate în corpul digului se înmulţesc, iar aceste galerii constituie puncte vulnerabile pentru sistemul de apărare la inundaţii. O viitură pe Dunăre de proporţiile celei din 2010 ar putea provoca o catastrofă în zonă, dacă digul ar ceda din cauza unor astfel de galerii. Incinta Călmăţui - Gropeni - Chiscani grupează mai multe localităţi, Stăncuţa, Polizeşti, Berteştii de Jos, Stanca. Sunt zeci de mii de oameni în pericol, ca să nu mai vorbim de pagubele materiale ce ar putea fi provocate de o inundaţie în această zonă", a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila, pentru obiectivbr.ro.

Zilele trecute, o comisie formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii a întreprins aşa-numitul "control de toamnă" al digurilor din judeţul Brăila. Aceste verificări se fac anual, la începutul sezonului rece, pentru identificarea problemelor apărute la sistemele de apărare împotriva inundaţiilor.

Din comisia din această toamnă au făcut parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Administraţiei Naţionale "Apele Române", Administraţiei Bazinale de Apă Buzău - Ialomiţa, Prefecturii, SGA, ISU Brăila, Romsilva, Gărzii Forestiere. Printre zonele verificate de comisie s-a aflat şi o porţiune de dig din zona Stăncuţa, unde stricăciunile provocate de bursuci erau evidente. De altfel, reprezentanţii Ministerului Mediului şi ai Administraţiei "Apele Române" s-ar fi şi exprimat la modul că nu au mai întâlnit o situaţie de acest gen şi de o asemenea amploare nicăieri în România.

Din câte se pare, bursucii preferă să îşi facă galerii în corpul digurilor deoarece în zona Stăncuţa suprafeţe întinse sunt ocupate de orezării. Cum aceste orezării sunt tot timpul inundate, animalele nu prea au altă posibilitate de a-şi face un culcuş unde să îşi îngrijească puii decât în diguri, unde găsesc teren propice şi uscat.

Problema bursucilor va fi dezbătută în cadrul unui Comitet pentru Situaţii de Urgenţă, ce se va întruni săptămâna viitoare în cadrul Prefecturii Brăila. "Aştept raportul comisiei care a inspectat digurile şi, în funcţie de concluziile acestui raport, problema va fi pusă în discuţie la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă", a afirmat prefectul Nicu Olteanu. Cel mai probabil, autorităţile judeţului vor cere sprijinul Ministerului Mediului pentru găsirea unei metode de îndepărtare a bursucilor.