Inteligenţă artificială care identifică afecţiuni medicale grave. Scenariu SF, devenit realitate
Descoperirea timpurie şi corectă a afecţiunilor medicale pe baza imaginilor generate de computerul tomograf este una dintre cele mai dificile sarcini pentru un medic, experienţa cumulată în zeci de ani de activitate putând urgenta cu săptămâni sau chiar luni începerea tratamentului pentru o boală gravă.
Profitând de inovaţiile apărute în domeniul tehnologiilor de inteligenţă artificială, un institut numit Centrul de Cercetare în Inteligenţă Artificială pentru Disfuncţii Neurologice, cu sediul la Spitalul Tiantan din oraşul Beijing, a dezvoltat un computer numit BioMind, capabil să diagnosticheze în mod automat afecţiuni la nivelul creierului pe baza scanărilor tomograf.
Testat împotriva unei echipe formate din 15 medici chinezi înalt calificaţi, BioMind a reuşit diagnosticarea corectă a tumorilor cerebrale cu o precizie de 87%, având nevoie de numai 15 minute pentru a parcurge cele 225 cazuri de studiu, faţă de pe 30 minute în cazul echipei de medici. Spre comparaţie, profesioniştii în medicină au reuşit obţinerea unui diagnostic corect în doar 66% din cazuri.