MENIU

Institutul Cantacuzino, subiect de marketing politic! Cine a avut INTERESUL să dispară Polidin - jocuri de culise

Institutul Cantacuzino - imagine de arhivă

Reluarea producției de Polidin a dat greș. Asta după ce, în ziua de 1 aprilie 2021, conducerea Institutului Cantacuzino, președintele Klaus Iohannis, premierul, la acea vreme, Florin Cîțu și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, promiteau reluarea producției celebrului medicament. Promisiunile n-au fost însă respectate. 

Transferul Institutului Cantacuzino de la Sănătate la Apărare a avut rolul salvării de la prăbușire a instituției, celebră deja în toată lumea. Cu toate acestea, realizările sub noul patronat s-au lăsat așteptate. Ministrul Apărării de atunci, premierul de azi, Nicolae-Ionel Ciucă a spus că oferă tot sprijinul ca institutul să fie redeschis.

CIUCĂ: LE VOM ACORDA TOT SPRIJINUL DECIZIONAL ȘI FINANCIAR
„Ne și motivează să continuăm și să ducem la bun sfârșit ceea ce am început, să transformăm Cantacuzino într-o poveste de succes pentru români. Le vom acorda tot sprijinul financiar și decizional pentru a relua, în perioada următoare, producția de vaccin tetanic și gripal, dar și a mult-așteptatului Polidin”. (Nicolae Ionel Ciucă, 2021)

Între timp, în mai 2022, Sylvia Hoișie, medicul care a inventat Polidinul în 1966, a murit, și nici medicamentul-minune nu a mai fost reprodus prea curând.

Odată retras, reluarea producției de Polidin înseamnă reautorizare la nivelul conceptelor actuale. Acest lucru poate dura mult timp și poate presupune costuri imense. Totuși, în cadrul institutului este în desfășurare un proiect de cercetare-dezvoltare și inovare multianual, finanțat de instituția militară, cu termen de finalizare în anul 2024. Scopul principal al proiectului este revitalizarea produsului de tip Polidin, de data aceasta sub formă de supliment alimentar.

Polidinul este un preparat imunomodulator care a fost inventat la Institutul Cantacuzino în anul 1966 și care a fost produs până în 2012. Este un preparat polibacterian, fiind alcătuit dintr-un amestec format din 13 specii bacteriene. Preparatul era destinat administrării injectabile, în mod similar unui vaccin. 

Mai multe articole despre:
cantacuzino institutul cantacuzino polidin