MENIU

Instanța, sesizată în cazul grevei medicilor! M. Muncii a transmis Sanitas că protestul e ilegal

Ministerul Sănătății informează, printr-un comunicat, că “Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației Sanitas că protestul organizat nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea confluctului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative”.

Mai exact, potrivit sursei citate, solicitările Sanitas, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea Responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, iar declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației Sanitas că, potrivit Legii dialogului social, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31 decembrie 2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

Ministerul Muncii atrage atenția că o grevă se poate declanșa numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere.

Guvernul, prin Ministerul Sănătății, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.

“Guvernul înțelege importanța și urgența revendicărilor SANITAS și rămâne deschis dialogului constructiv pentru a găsi soluții responsabile și sustenabile bugetar, în beneficiul personalului din sistemul de sănătate. Ca și până acum, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice își manifestă disponibilitatea la dialog cu toți partenerii sociali”, se mai arată în comunicatul remis.

Totodată, Ministerul Sănătății informează că Guvernul consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creșteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei.

Oficialii mai susțin că reașezarea grilei de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice poate fi făcută doar printr-o lege de salarizare unitară, altfel se va ajunge la apariția unor noi inechități și la discriminarea altor categorii de personal.

Potrivit Ministerului Sănătății, Ministerul Muncii a început deja un proces de consultare cu partenerii sociali în privința dezvoltării unei astfel de legi.

Federaţia Sanitas a declanșat, luni, greva generală, prim-vicepreşedintele Marius Sepi precizând că nicio operaţie care nu este urgenţă medicală nu va fi realizată. Președintele federației Sanitas Leonard Bărăscu a declarat, luni, la finalul negocierilor de la Ministerul Sănătății, că greva continuă și că sindicalistii nu au primit "nimic cert și palpabil".

Mai multe articole despre:
grevă Sanitas medici ministerul Muncii