MENIU

INSP: Prezența tulpinei britanice - RIDICATĂ, inclusiv la COPII. Anunț ALARMANT despre mutațiile sud-africană și braziliană în România

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat marți că au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină britanică la copii în ultimele săptămâni. În același timp, expertul Florentina Furtunescu a precizat că în jumătate din probele secvențiate până în prezent a fost confirmată mutația din Marea Britanie, ceea ce înseamnă, practic, că aceasta a devenit dominantă în România. Există însă și o veste mai bună. Până în prezent, potrivit cazurilor confirmate analizate, nu a fost depistată la copii niciuna din mutațiile sud-africană sau braziliană.

 

Anunțurile au fost făcute în conferința de presă de marți pe tema evoluției epidemiei de COVID-19 și a vaccinării, de la Guvern.

Conf. dr. Florentina Furtunescu a declarat că, în cazul a 378 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, analiza de secvenţiere a evidențiat prezenţa tulpinii britanice a virusului, iar 29 dintre aceștia sunt copii.

Despre tulpinile din Brazilia și Africa de Sud, reprezentantul INSP a explicat că este posibil ca acestea să fie prezente în mult mai multe cazuri decât în cele patru confirmate până acum. Săptămâna trecută au fost anunțate cele două cazuri depistate cu mutația sud-africană, iar luni au fost anunțate alte două cazuri cu mutația braziliană.

„Există posibilitatea, care tinde către certitudine, să fie mult mai multe persoane purtătoare ale acestor tulpini (braziliană și sud-africană - n.red.)”, a spus Florentina Furtunescu.

„De la începutul cunoaşterii circulaţiei acestor tulpini în România s-au selectat din punct de vedere clinic pentru secvenţiere 772 de probe. Dintre acestea sunt finalizate 382 de probe, larga majoritate, 378 sunt cu tulpina britanică, iar dintre acestea 29 sunt la copii şi restul sunt cazuri de adulţi.

Au existat, cel puţin până la acest moment, din datele primite de noi, două probe cu tulpina sud-africană şi două probe cu tulpina braziliană” a declarat Florentina Furtunescu, marţi după-amiază, în conferinţa de presă de la Palatul Victoria.