MENIU

Înșelătoria care face sute de victime: VACANȚA FURATĂ. Cum a rămas un român fără bani în cont în timp ce își rezerva sejurul online: „Am intrat pe link și...”

Înșelătoria care face sute de victime: VACANȚA FURATĂ

Numărul înşelăciunilor legate de rezervări online a crescut de 9 ori în acest an. A păţit-o şi un tânăr din Bucureşti care a rămas fără o sumă importantă din cont.

Un tânăr din Bucureşti a găsit pe internet o vacanţă în Grecia. A folosit o aplicaţie de încredere şi nu se gândea niciodată că ar putea fi înşelat. 

După ce şi-a ales camera şi perioada sejurului, a primit un mesaj prin care i se cerea să plătească urgent serviciile, alfel rezervarea va fi anulată. 

"Am intrat pe link, am fost redirecţionat pe o altă pagină, unde mi s-au solicitat datele de pe card. Am primit chiar şi o notificare din aplicaţia băncii. Am aprobat şi în felul acesta, am rămas fără 2.500 de lei", a declarat tânărul pentru presa locală. 

O nouă metodă de înșelătorie pune poliția pe jar: cum sunt păcăliți clienții băncilor printr-un singur apel telefonic

Cel mai probabil, infractorii cibernetici au avut acces la lista clienţilor hotelului şi au trimis un link fals, în numele platformei online de rezervare. 

Odată cu dezvoltarea şi folosirea intensivă a inteligenţei artificiale, anunţurile online cu vacanţe false au crescut cu 900%. Iar odată ce efectuăm o plată către un site suspect, şansele să ne mai recuperăm banii sunt aproape de zero. 

O nouă înșelătorie face victime pe bandă rulantă printre români. Ce presupune metoda "Fotografia"

"În momentul în care am dat click, banii au plecat. Nu există varianta că sunt într-o zonă gri, sau ceva asemănător şi de aceea e important să fim foarte atenţi către cine faci plata", explică Alin Becheanu, reprezentant bancă.

Specialiştii Directoratului de Securitate Cibernetică avertizează că hackerii ne pot accesa conturile şi prin intermediul reţelelor wi-fi din hoteluri sau aeroporturi. 

"De cele mai multe ori, acele reţele sunt nesecurizate şi în momentul în care facem tranzacţii financiare de pe acele reţele trebuie să ştim că ne expunem unui risc, că atacatorii care monitorizează acea reţea să monitorizeze şi aplicaţiile de internet banking. De aceea ar fi de preferat să avem un antivirus instalat pe dispozitiv", spune Mihai Rotaru, reprezentant DNSC.