Insecta cu aspect înfricoșător care este, de fapt, bună de ținut pe lângă casă. Aduce beneficii la care nici nu te gândeai
La prima vedere, poate părea înfricoșătoare, dar de fapt această insectă este total inofensivă pentru oameni. Mai mult, meniul ei este alcătuit din insecte dăunătoare, ceea ce o face un adevărat agent natural de dezinsecție.
Insecta cunoscută sub numele științific de Scutigera coleoptrata, în limbajul comun "omida de casă", este o insectă benefică și foarte interesantă, care trăiește în multe locuințe din întreaga lume. Deși poate părea un pic înfricoșătoare la prima vedere, această insectă joacă un rol important în ecosistemul din jurul casei și se dovedește a fi un aliat important împotriva dăunătorilor.
Cu aspectul său unic, această insectă este ușor de recunoscut. Corpul său lung și aplatizat este înzestrat cu numeroase perechi de picioare, ceea ce o face să pară o creatură din altă lume. Cu toate acestea, aspectul ei neobișnuit ascunde o serie de calități benefice pentru casă, curte, și mediul înconjurător în general.
Ne scapă de insecte dăunătoare
Nu atacă oamenii
Cu toate că are o siluetă impresionantă, Scutigera coleoptrata este inofensivă pentru oameni. Nu are niciun fel de venin sau părți speciale adaptate pentru a pune în pericol integritatea noastră. Noi, oamenii, pur și simplu nu ne aflăm pe ”meniul” ei. Mai mult, este cunoscută ca fiind o insectă „timidă” și care evită contactul direct cu oamenii. Atunci când se simte amenințată, aceasta își va folosi picioarele lungi și rapide pentru a scăpa cât mai repede posibil.
Nu dăunează alimentelor, hainelor sau structurii casei
Un alt aspect interesant al acestei insecte este faptul că este un organism complet natural, care nu secretă substanțe dăunătoare pentru a-și realiza activitatea de dezinsecție. Într-o epocă în care tot mai mulți oameni caută soluții ecologice și sustenabile, Scutigera coleoptrata oferă o alternativă naturală și eficientă în lupta împotriva insectelor dăunătoare.
Alt aspect interesant despre Scutigera coleoptrata este că nu dăunează alimentelor, hainelor sau structurii casei. Aceasta nu are capacitatea de a roade sau a strica obiectele și materialele din jurul nostru.
Prin capacitatea sa de a se hrăni cu agenți dăunători, această insectă ajută la menținerea unui mediu curat și sigur în jurul casei noastre. De aceea, specialiștii ne sfătuiesc ca, atunci când ne întâlnim cu omida de casă, să nu apucăm primul obiect contondent la îndemână și să dăm în ea. În schimb, putem să o punem pe o bucată de carton sau ce putem improviza pe moment pentru a o transporta undeva în afara casei, unde își va face „datoria” de agent natural de dezinsecție.
Fructul la modă de care ar trebui să ne ferim. Mihaela Bilic: „Practic da, ne-au prostit. Acum a devenit o adevărată industrie”