MENIU

Insecta care omoară copacii. Este cât un bănuț și provine din China

O insectă nu mai mare decât un bănuț, ce provine din Asia, a distrus aproape toți copacii din orașul american St. Louis și a afectat până acum milioane de arbori din America de Nord. Această coleopteră țintește cu predilecție frasinii, foarte des întâlniți în localitățile din Midwest, care supraviețuiesc fără probleme iernilor aspre, specifice zonei.

Supranumit ''sfredelul de frasin'', dăunătorul din Asia de Est a ajuns până în St. Louis, unde 17% dintre copaci sunt frasini, adică aproximativ 14.000 de arbori. Acum, toți acești arbori trebuie tăiați în încercarea de a stopa avansarea acestor insecte pe continent. Astfel, unul din cinci copaci va dispărea din St. Louis, ceea ce va afecta aspectul orașului pentru cel puțin o generație, relatează agerpres.ro, care citează AFP.

Oamenii de știință au descoperit un tratament pe bază de pesticide ce se aplică o dată la doi ani și care ar putea rezolva problema, însă acesta este prea scump pentru bugetul St. Louis, după cum a mai spus cu regret Kincaid care a recunoscut că nu există altă soluție decât tăierea arborilor.

Venită din China, în 2002, odată cu transportul de mărfuri, insecta a devastat 26 de state din SUA. Specialiștii au descris această specie de coleopteră, Agrilus planipennis, drept ''cea mai devastatoare din timpurile moderne din America de Nord''.

Autoritățile au încercat să instituie o carantină pentru acești arbori astfel încât să fie oprită contaminarea, însă în zadar. Se estimează că aproximativ treizeci de milioane de copaci au fost ''sfredeliți'' de aceste insecte dăunătoare și alte câteva sute de milioane pot dispărea în viitor.

Experții au fost uimiți să descopere că această specie de coleopteră este relativ benignă în Asia de Est. În mediul său nativ, aceasta atacă doar arborii bolnavi sau pe moarte. Pe continentul asiatic, frasinii sănătoși manifestă o rezistență chimică naturală, capacitate pe care cei din America de Nord nu o au.

La 14 ani de la pătrunderea acestei insecte în SUA, oamenii de știință au ajuns la concluzia că arborii puternic afectați este mai bine să fie tăiați, iar cei sănătoși trebuie tratați cu pesticide. Totuși, ei caută o soluție pentru conviețuirea cu micuța invadatoare.

Mai multe articole despre:
null