MENIU

Inimi salvate de medici italieni. Aceștia operează copiii cu probleme cardiace fără să fie plătiți

Medicii italieni fac minuni într-o secţie construită şi dotată din banii donaţi de români. Este vorba de doctorii care vin gratuit să lucreze lunar în departamentul de cardiochirurgie pediatrică de la "Spitalul Marie Curie". Şi nu doar că au salvat până acum peste două sute de copii, dar i-au învăţat şi pe câţiva rezidenţi români să opereze inimi mici.

Adrian a stat într-un astfel de pat de când s-a născut. Copilul, care are sindrom Down şi grave probleme cardiace, nu a plecat nicio clipă din spital. Din fericire, viaţa lui s-a schimbat acum după ce medicii de la Spitalul Marie Curie au realizat cu succes o operaţie complexă.

"Nu trebuie să treacă nimeni prin aşa ceva. Săracul, în loc să atingă o jucărie sau ceva, atinge... Ştiam că o să nasc un copil perfect sănătos. Vedeam cum îl duc acasă şi se joacă", afirmă Claudia Stratomir, mama lui Adrian.

Aceasta este prima strângere de mână din partea mamei pe care o simte Adrian după intervenţia chirurgicală de patru ore, în urma căreia a primit o nouă viață.

"Am închis acele comunicări anormale din interiorul inimii şi am reuşit să reparăm şi valvele. Are o evoluţie remarcabilă. O să aibă nevoie de multă îngrijire şi de multă dragoste din partea părinţilor", declară medicul chirurg cardiovascular, Cristian Bulescu.

Medicii străini care vin lunar în România să opereze inimile copiilor români fac acest lucru fără să fie plătiţi.

"Răsplata aceasta, copiii că trăiesc este cea mai mare plată care poate să o aibă un om. Visul nostru a devenit realitate", spune medicul cardiolog, Tammam Youssef, de la Clinica San Donato din Milano.

Anual, 1.200 de copii se nasc cu probleme cardiace în ţara noastră. 300 dintre ei sunt operaţi la Târgu Mureş, 100 la Cluj, iar 50 la Iaşi. Din 2013, 230 de copii au fost salvaţi la Spitalul Marie Curie, într-o secţie care a stat cu lacătul pe uşă doi ani şi jumătate.

Dar, pe lista de aşteptare mai sunt mulţi copii care au nevoie urgent de o operaţie pe cord. Disperaţi, unii părinţi ajung să vândă tot ca să-şi opereze copiii în spitale private, neştiind că aceleaşi intervenţii pot fi făcute şi la stat.

"Fiecare se bate cu pumnii în piept ce şi-au mai cumpărat, ce mai fac, cum fac şi chiar au ajuns unii să opereze pe caiet. Mi se pare un pic şi hilar şi un pic de prostituţie medicală", este de părere Alin Nicolescu, șeful Secției de Cardiologie de la Spitalul Marie Curie.

În perioada următoare, doi medici români vor fi trimişi la specializare în Italia.