MENIU

Infografic. Codul fiscal în Olanda

În România, Codul Fiscal a fost publicat abia în 2003. În primii 10 ani, au fost aduse peste 100 de modificări, numărul de cuvinte s-a triplat la aproape 190.000, au apărut 100 articole noi şi doar 25 de articole din cele 298 iniţiale au rămas neschimbate.

Spre comparaţie, în Olanda, schimbarea legislaţiei fiscale e un proces important, de durată, care îi implică şi pe avocaţii specializaţi de la Biroul de Taxe olandez.

Modificările sunt date de o viziune nouă a politicii fiscale la nivel înalt, dar şi de ceea ce dictează experienţele practice. Ministerul de Finanţe consultă ÎNTOTDEAUNA Biroul olandez de Taxe pentru a face aceste schimbări. Primul pas – experţii fiscali şi funcţionarii care aplică politicile financiare ale statului stabilesc dacă modificările pot fi introduse în practică şi care sunt efectele. Concluziile lor sunt discutate apoi cu mai multe grupuri de specialişti şi simplii plătitori de taxe pentru a-şi da şi ei părerea. Varianta la care se ajunge aşa e trimisă la Haga, la Consiliul de Stat.

Apoi începe dezbaterea politică la nivelul Guvernului, dar şi al Parlamentului. Dacă au nedumeriri sau semne de întrebare, politicienii îi consultă pe avocaţii specializaţi în domeniul fiscal.

După ce Legea trece de Parlament, angajaţii Fiscului olandez trebuie să modifice formularele pentru taxe şi impozite şi să updateze site-ul instituţiei. Timp de un an, angajaţii fiscului, împreună cu cei care acordă consultanţă fiscală se asigură că modificările sunt cunoscute atât de funcţionari, cât şi de cetăţeni. Abia apoi, modificările intră în vigoare.
Toţi aceşti paşi se fac după termene clare.

 

 
Mai multe articole despre:
Olanda Codul Fiscal