MENIU

Incredibil! Un nou Ocean se formează sub Africa. Explicațiile geologilor

Foto: Pixabay.com

Un nou Ocean ia naștere sub Africa! Plăcile tectonice care formează Africa se vor despărți atât de mult, încât continentul va fi rupt în două bucăți și astfel va apărea cel mai „tânăr” ocean de pe Pământ.

 

Oamenii de știință spun că în cele din urmă Africa va fi despărțită în două și se va ivi un nou bazin oceanic în câteva milioane de ani. Evenimentul este incredibil, potrivit geologilor. 

În regiunea Afar din nord-estul Etiopiei, placa tectonică Arabă, Nubian și Somaleză se îndepărtează încet una față de cealaltă, creând treptat o falie vastă și formând ușor un nou ocean.

Africa se află în vârful a trei plăci tectonice care se îndepărtează una de cealaltă, reprezentând un proces geologic complex. Cele trei plăci se separă cu viteze diferite. Placa arabă se îndepărtează de Africa cu o viteză de aproximativ 25,4 mm pe an, în timp ce cele două plăci africane se separă mai lent.

Cercetătorii spun că există semne clare că această tranziție are loc și că, pe măsură ce plăcile se desprind, materia din adâncul Pământului se deplasează la suprafață și formează crustă oceanică la creste.

„Putem vedea cum crusta oceanică începe să se formeze, pentru că este în mod semnificativ diferită față de crusta continentală prin compoziția și densitatea sa”, a declarat Christopher Moore, de la Universitatea din Leeds, potrivit descopera.ro.

Au avut loc schimbări uimitoare în ultimii cinci ani în Africa, unde continentul se crapă. Deocamdată, cea mai evidentă dovadă este o fisură lungă de 35 de mile în deșertul etiopian.

Magma care este foarte aproape de suprafaţă a creat ruptura. Erupţiile subterane continuă iar, în cele din urmă, vârful Africii se va rupe şi se va forma noul Ocean.

Africa este al doilea continent ca mărime de pe Terra și cel mai populat după Asia.

Oamenii de știință au presupus de multă vreme că plăcile tectonice se îndepărtează, însă nu au putut verifica prin mijloace tehnice. În prezent, cu ajutorul tehnologiei GPS, prin mpsurători din satelit, au putut afla ce anume se întâmplă sub suprafața Pământului, potrivit Futurism.com.

În timp ce plăcile tectonice ale Terrei se află în mișcare constantă, oamenii de știință încă nu știu ce anume le îndepărtează unele de față de altele. Însă geologii sunt entuziasmați în legătură cu noul fenomen. Ei vor fi martorii formării oceanului, care are loc, in mod normal, pe fundul oceanelor și al mărilor.

Cel mai „tânăr” Ocean de pe glob va oferi geologilor o oportunitate fără precedent de a afla cum are loc o astfel de ruptură tectonică. Vor trece însă între 5 milioane și 10 milioane de ani până ce procesul se va încheia.