MENIU

Închisoarea la domiciliu, votată în Senat. Soluţie de avarie pentru Liviu Dragnea

Aleşii merg înainte cu proiectul de lege pentru executarea pedepselor la domiciliu, în ciuda unui verdict de neconstituţionalitate dat de CCR şi a opoziţiei puternice venite din partea societăţii civile. Dacă legea va trece şi de Camera Deputaţilor, ar putea cădea ca o mănuşă pentru Liviu Dragnea în situaţia în care Curtea Supremă va păstra sentinţa din prima instanţă de condamnare cu executare de 3,5 ani în dosarul "Bombonica".

Senatul a adoptat, luni, modificările aduse proiectului de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării legii în urma deciziei CCR cu privire la unele articole neconstituţionale.

Inițiată de PSD, posibilitatea introducerii executării la domicili a pedepsei cu închisoarea a fost adoptată inițial de Parlament pe 6 iunie, dar măsura a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție și declarată parțial neconstituțională.

După verdictul CCR, proiectul a fost modificat şi adoptat în Senat, ca primă cameră sesizată, cu 102 voturi „pentru", 14 voturi „împotrivă" şi trei abţineri.

Cea mai importantă modificare adusă legii, la inițiativa senatorilor PSD, prevede că și infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

Astfel, la articolul 38 al legii a fost introdus alineatul 12:

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:
a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 21 iunie, în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

De asemenea, senatorii au mai decis ca infractorii condamnați la închisoare de până în 18 luni vor executa pedeapsa la domiciliu. Prevederea inițială era de un an.

Una dintre modificările adoptate se referă la persoanele condamnate la pedeapsa închisorii, care au în întreţinere minori.

„Regimul detenţiei la domiciuliu se aplică şi persoanelor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive. În sensul prezentei legi, prin persoana care are în întreţinere minori se înţelege persoana care se află în următoarele situaţii: este părintele unui minor, celălalt părinte fiind necunoscut, decedat, declarat dispărut prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau căruia i s-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor părinteşti; este părintele unui minor care i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească definitivă; este părintele unui minor cu privire la care exercită singur atitudinea părintească, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive; este părintele unui minor al cărui locuinţă a fost stabilită la acest părinte, prin hotărâre judecătorească definitivă sau prin act notarial, chiar dacă autoritatea părintească este exercitată de către ambii părinţi", prevede modificarea adusă proiectului de lege.