MENIU

Încep negocierile pentru noul guvern. Ce i se ofertă lui Florin Cîțu, cum își împart PNL și UDMR ministerele USR

Florin Cîțu/Nicolae Ciucă

Discuțiile privind formarea guvernului minoritar condus de Nicolae Ciucă au debutat în această după-amiază. Potrivit surselor Realitatea Plus, liderii PNL și UDMR, Florin Cîțu și Kelemen Hunor, vor analiza, în prima fază, împărțirea portofoliilor rămase vacante după plecarea miniștrilor USR Plus, urmând ca apoi să se discute și programul de guvernare.

"Sunt câteva priorități de maximă urgență, mă refere în primul rând la combaterea pandemiei, la reducerea facturilor la energie și la implementarea PNRR. Sunt ore în care noi ne întâlnim, intrăm în linie dreaptă și cred că negocierile ne vor duce rapid la un rezultat pozitiv, cred că la începutul săptămânii viitoare să avem gata Guvernul. (...) Să nu zic până luni, dar aproape sigur până miercuri, joi vom avea un guvern", a declarat vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur, în direct la Realitatea Plus.

Potrivit surselor politice, lui Florin Cîțu i s-a propus să preia postul de președinte al Senatului, ocupat în prezent de Anca Dragu, iar varianta pare să fie agreată de fostul premier. Pe de altă parte, acesta a refuzat invitația de a rămâne în guvern, fie ca vicepremier, fie ca ministru de Finanțe, dar a refuzat.

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a infirmat faptul că s-ar fi discutat așa ceva în ședința PNL de joi dimineață, în cadrul căreia Florin Cîțu a înaintat propunerea ca Nicolae Ciucă să fie nominalizat pentru postul de premier. 

În ceea ce privește negocierea privind ministerele vacantate de USR Plus, surse politice citate de Realitatea Plus au precizat că UDMR ar urma să primească unul, cel mult două portofolii. Liberalii vor definitiva lista de miniștrii vineri, după ce joi, la ora 18:00, va mai avea loc o ședință a conducerii PNL. În principiu, majoritatea miniștrilor PNL ar urma să-și păstreze posturile.