MENIU

Încep angajările din sursă externă în cadrul Poliției Române

Angajări la Poliția Română

Inspectoratul General al Poliţiei Române va organiza în luna mai, potrivit anumitor surse din cadrul instituţiei, o nouă etapă de angajări din sursă externă pentru acoperirea deficitului de personal existent.

Angajările din sursă externă în cadrul Poliției Române vor fi organizate şi în acest an. IGPR va organiza în luna mai, potrivit anumitor surse din cadrul instituţiei, o nouă etapă de angajări din sursă externă pentru acoperirea deficitului de personal existent. Sindicaliştii văd această soluţie ca fiind una temporară, întrucât mulţi din cei care au intrat în sistem din sursă externă au renunţat la cariera de poliţist.

La Constanţa, de exemplu, vor fi scoase la concurs aproximativ 80 de posturi de agenţi, din sursă externă. Deficitul de personal al Ministerului Afacerilor Interne, de aproximativ 17.000 de locuri, cu greu ar putea fi acoperit în totalitate, luând în considerare că în cazul angajărilor din sursă externă, candidaţii declaraţi admis nu au obligativitatea rămânerii în sistem.

„Este clar că avem o foarte mare problemă cu această lipsă de personal. Meseria de poliţist încă este atractivă pentru unii din exterior, dar adevărul este că tot mai mulţi poliţişlti părăsesc sistemul, nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Nu am o statistică, însă din câte ştiu foarte mulţi dintre cei care vin pe uşa din dos, la fel de repede pleacă. Cei din sursă externă nu semnează vreun contract şi nu au niciun fel de obligaţii, putând pleca oricând doresc", a declarat, pentru „Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, preşedintele Sindicatului Europol Constanţa.

Dincolo de poliţiştii angajaţi din sursă externă, care nu au găsit în Poliţie „raiul" sperat, există şi agenţi cu vechime care au ales să iasă din sistem şi să meargă în alte ţări pentru a reuşi să-şi întreţină familiile şi a avea parte de o viaţă decentă.

De asemenea, o altă cauză a deficitului de personal este reprezentat de pensionările masive ale poliţiştilor care au îndeplinit minimul de condiţii.

Este o soluţie temporară găsită de cei care conduc destinele acestei instituţii, disperaţi că este criză din ce în ce mai mare de personal, arată sursa citata. Ei văd în asta o soluţie de moment şi nu una viabiliă, pe termen lung.

Cei care doresc să urmeze o pregătire temeinică şi o şcolarizare adecvată pentru a ajunge să lucreze în MAI, MApN sau SRI, nu mai au nevoie să aştepte încadrările din sursă externă. Inspectoratele de Poliţie recrutează candidaţi pentru admiterea în instituţiile de învăţământ care realizează formarea iniţială a personalului pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea 2017.

Care sunt condițiile de angajare din sursă externă

Condiţii generale de recrutare în vederea încadrării din sursă externă a poliţiştilor, conform art. 20 din ordinul m.a.i. nr. 665/28.11.2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile ministerului administraţiei şi internelor, cu modificările şi completările ulterioare

Pentru a putea participa la concurs, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale:

- să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;
- să cunoască limba română scris şi vorbit;
- să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
- să fie declaraţi „apt" din punct de vedere medical, fizic şi psihic; verificările privind starea de sănătate medicală, fizică şi psihică vor fi efectuate de către structurile de specialitate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor;
- să aibă vârsta de minim 18 ani împliniţi, iar în cazul candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor să-i împlinească în cursul anului în care participă la concurs;
- să aibă studii corespunzătoare cerinţelor postului pentru care candidează, iar candidaţii la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat; dovada absolvirii se face cu diploma sau adeverinţă din care să rezulte faptul că a susţinut şi promovat examenul de bacalaureat;
- să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;
- să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiilor în care a intervenit reabilitarea;
- să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii 7 ani;
- să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege;
să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului („candidaţii care au promovat concursul de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi persoanele care urmează să fie încadrate direct în poliţie nu trebuie să aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic");
să îndeplinească condiţiile specifice pentru ocuparea prin concurs a funcţiei publice cu statut special.

În funcţie de specificul activităţii profesionale pentru care sunt scoase la concurs funcţiile, pot fi stabilite criterii specifice de recrutare, cu respectarea condiţiilor şi a criteriilor prevăzute de actele normative în vigoare.

Detalii AICI

Mai multe articole despre:
angajari politie Angajări Poliţia Română