MENIU

Incendiul din Constanța: Autoscara ISU Dobrogea a fost stricată în urma unei revizii făcute greșit de o societate apropiată de IGSU

Incendiu Constanța

Autoscara ISU Dobrogea, defectă în timpul incendiului din Constanța din 16 februarie, a fost stricată în urma unei revizii tehnice făcute greșit în Oradea, la sfârșitul lui februarie 2019, de o societate neagreată de producător, dar apropiată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, potrivit presei locale.

Autoscara din cadrul Detașamentului de Pompieri ”Slt. Fripis Marius-Daniel” Constanța, care ar fi trebuit să intervină fiind foarte aproape de locul incendiului, era stricată în curtea ISU Dobrogea de doi ani.

Surse din cadrul IGSU au declarat pentru ISE și Constanța TV că autoscara a fost trimisă pentru efectuarea reviziei de 8 ani în Oradea, la o firmă neagreată de producătorul vehiculului, dar considerată societate ”de casă” a instituției. Decizia a fost luată la nivelul IGSU, iar în timpul reviziei schimbarea uleiului nu a fost făcută corespunzător, fapt care ar fi defectat autoscara, au mai precizat sursele consultate.

Vehiculul s-a întors în curtea ISU Dobrogea, iar reparația cauzată de revizia făcută greșit ar fi urmat să coste instituția câteva zeci de mii de euro, susțin sursele ISE și Constanța TV, fapt pentru care autoscara nu a fost retrimisă în service, pentru a nu atrage atenția publică.

În urma defectării, IGSU ar fi încercat să apeleze la serviciile producătorului în vederea reparării vehiculului, dar producătorul a refuzat, motivând că ultima revizie nu a fost făcută la o firmă agreată de acesta.

ISU Dobrogea a confirmat pentru Info Sud-Est și Constanța TV că instituția a constatat defectarea autoscării la sfârșitul lunii mai 2019, iar martorul de bord indica o defecțiune a nivelului de ulei hidraulic.

Reprezentanții ISU Dobrogea au declinat toate celelalte întrebări, motivând că există o anchetă penală în curs de desfășurare.

Reamintim că un incendiu a izbucnit, pe 16 februarie, într-un apartament aflat la etajul 6 dintr-un bloc situat pe bulevardul Mamaia, în zona Spitalului Militar din municipiul Constanţa. O femeie, proprietara apartamentului, a murit după ce a intrat în stop cardio respirator și medicii au efectuat protocolul de resuscitare. Femeia în vârstă de 57 de ani a căzut de la de la balcon, a intrat în stop cardio respirator, dar ulterior medicii au fost nevoiți să declare decesul.

Parchetul militar din București a deschis un dosar penal pentru a stabili dacă pompierii au acționat la timp și au aplicat corect toate procedurile. Asta în timp ce un subofițer ISU este anchetat de superiori și acuzat că nu ar fi raportat la timp incendiul și din această cauză s-ar fi intervenit cu întârziere.

Scenele șocante în care femeia a sărit de la balcon au fost surprinse de un martor. Femeia a stat agățată de pervazul balconului însă nu a a mai rezistat și a căzut în gol. Pompierii care se aflau la fața locului au privit neputincioși întreaga scenă. Salvatorii care au ajuns primii la fața locului nu aveau echipamentele necesare pentru a o salva pe femeie.

Mai multe articole despre:
incendiu constanta