MENIU

Incendiu violent, la un depozit din apropierea Capitalei: EXPLOZII SUCCESIVE și nor TOXIC - Oamenii, sfătuiți să rămână în case - VIDEO

Incendiu violent, la un depozit din apropierea Capitalei

Depozitul de langă Bucuresti care a fost cuprins joi în întregime de flăcări nu avea autorizație de securitate la incendiu. Acestea sunt primele concluzii ale autorităților. Incendiul violent s-a produs la Complexul Smart Flora, în localitatea Voluntari, cu flacără și degajări mari de fum. Suprafața afectată este de aproximativ 5.000 mp. Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert, gazele degajate în norul  produs de incendiu sunt toxice pentru locuitorii din zonă și bucureșteni. Pompierii au reușit localizarea incendiului, iar autospecialele de stingere au continuat acțiunea. 

Incendiul masiv de la depozitul de la marginea Capitalei - Complexul Smart Flora din Voluntari a afectat peste 5.000 de metri pătrați. Două hale s-au făcut scrum, iar coloana uriașă de fum s-a văzut de la mai mulți kilometri. Norul este toxic pentru locuitorii din zonă, dar și pentru cei din București, relatează Realitatea PLUS. În zonă sunt spaţii comerciale, nefiind locuinţe în apropiere.

Ministerul Mediului a recomandat să se închidă geamurile și să se evite  ieșirea din case. S-a emis inclusiv mesaj RO-Alert.

Pompierii au reuşit localizarea incendiului, în continuare urmând să se acţioneze cu zece autospeciale de stingere, a anunțat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).

Potrivit martorilor, din interior s-au auzit explozii succesive. Din interiorul halelor s-au auzit mai multe explozii iar o persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Complexul comercial mistuit de flăcări ar fi fost plin de paleți de marfă. Depozitul a ars atât în interior cât și în exterior. Specialiștii spun că este vorba despre hale pe structură ușoară care l-a temperaturi foarte ridicate, cedează, lucru care îngreunează munca salvatorilor. Din interior s-au auzit minute în șir rafale de explozii de la recipiente sub presiune .

Pompierii se confruntă cu flăcările de peste 4 ore și intervin cu peste 20 de autospeciale. Misiunea lor este una dificilă, pentru ca in zonă nu există hidranți și alimentarea cu apă se face de la 2 kilometri depărtare. 

Unul dintre angajații firmei care deține depozitul spune că focul ar fi fost pus intenționat.

Salvatorii vor deschide o anchetă, iar cercetările trebuie să stabilească exact de la ce a izbucnit incendiul. Potrivit surselor Realitatea PLUS, halele nu aveau autorizațiile necesare iar patronii fuseseră amendați în urmă cu doi ani tot de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență. 

La incendiul violent produs, joi, în localitatea Voluntari, la un depozit, au intervenit 20 de autospeciale de stingere și 3 autoscări.

Suprafața afectată este estimată la 5.000 mp.

Momentan, nu se cunosc date cu privire la eventuale victime.

Flăcările sunt vizibile din București.

"Incendiul e in desfasurare. E un teren greu accesibil. Actionam cu prudenta din exterior pentru ca peretii halei s-au prabusit partial in interior si exterior. Alaturi de noi au fost si chiriasii spatiilor, ne-au dat informatii cu privire la natura materialelor existente in interior. Au fost amplasate mai multe autospeciale in dispozitiv, alimentam de la un centru comercial care nu se afla chiar aproape. In zona de desfasurare a incendiului nu am identificat hidranti. Cel mai probabil, sunt recipiente sub presiune. Se vad stive cu materiale, dar nu se vede cu exactitate ce contin. Nu avem contact vizual cu zona interioara. Pe langa cele doua corpuri afectate, in exterior, pe zona asfaltata, erau paleti cu marfa care erau supusi flacarii si arderii generalizate inca de la momentul in care am ajuns la fata locului", a declarat, intr-o interventie la Realitatea PLUS, Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU Bucuresti-Ilfov.

Garda de Mediu, la fața locului - degajări mari de fum

Comisarii de la Garda Naţională de Mediu se află deja la fața locului, pentru a evalua situația din punct de vedere al protecției mediului.

Conform informațiilor furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie RA, în zona respectivă vântul va sufla în general slab, viteze de cel mult 15...20 km/h din sectorpredominant estic, nord-estic, astfel că evoluția norului de fum va fi dedispersie și de ușoară deplasare către vest, sud-vest.

Echipamentele de măsurare a calității aerului din zonă (stațiile B-26 și B-27) indică deja concentrații mai ridicate decât normal la unii dintre poluanții monitorizați. Pentru o analiză mai exactă a concentrațiilor în zona producerii incendiului, Agenția pentru Protecția Mediului București a mobilizat la fața locului autolaboratorul din dotare. Recomandarea pentru populația din zonă este să limiteze orice activitate în aer liber, până la stingerea incendiului.

Mai multe articole despre:
incendiu incendiu flora incendiu voluntari