MENIU

Ministrul Sănătății, amănunte de ultima oră despre cazul bebelușilor cu sindrom hemolitic-uremic

<p>&Icirc;ncă un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie</p>
<p>&Icirc;ncă un bebeluş internat la Spitalul Marie Curie, &icirc;n stare critic</p>

Încă un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie, marţi după-amiază. Decesul a fost confirmat de reprezentanţii spitalului. Fetiţa era mai mică de un an şi a fost intubată duminică noaptea, după ce starea ei s-a deteriorat. Micuţa avea şi o hemoragie cerebrală. Alţi opt bebeluşi cu sindrom hemolitic uremic rămân internaţi la Spitalul "Marie Curie", respectiv trei în Secţia de Terapie Intensivă și alți cinci în cea de Nefrologie, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 15:20: ”Nu cred că demisia mea rezolvă această problemă", a declarat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, la audierile de la Comisia de sănătate a Camerei Deputaților. Precizarea sa vine în contextul în care deputatul ALDE Grațiela Gavrilescu și deputatul PSD Călin Potor i-au cerut demisia. 

Ministrul a mai spus că își asumă în totalitate problemele de comunicare, iar dacă va trebui să răspundă pentru acest lucru o va face cu "dragă inimă". 

Cadariu a precizat, de asemenea, că nu au mai apărut cazuri de infectare cu bacteria care a ucis până acum trei bebeluși și a îmbolnăvit alte câteva zeci. 

”Oricând pot să izbucnească epidemii. Nu s-au dientificat germeni patogeni de acest tip. Nu au mai aparut cazuri în ultimele 10 zile”, a declarat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu. De asemenea, în cadrul discuției a fost menționat faptul că este nevoie de 24 de ore din momentul recoltării apei pentru a vedea dacă aceasta conține sau nu bacteria care a ucis bebelușii. 

UPDATE. miercuri. 10,00: Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a ajuns la Spitalul "Marie Curie". Acesta a declarat pentru jurnaliști că vrea să vadă care este situația bebelușilor și că va da amănunte după aceea.

UPDATE. Starea copiilor internaţi la Spitalul Marie Curie cu sindom hemolitic uremic 

"În cursul zilei de marţi, unul dintre copiii internaţi în terapie intensivă cu sindrom hemolitic uremic, intubat şi ventilat mecanic, a decedat. Starea de sănătate a copilului s-a degradat începând de duminică noapte", conform Ministerului Sănătăţii. 

La spitalul Marie Curie se află în acest moment 3 copii internaţi la terapie intensivă în a cărorstare de sănătate nu au intervenit modificări semnificative în ultimele zile. 

În secţia de nefrologie se mai află internaţi 5 copii, după ce astăzi a fost externat un copil. 

Bebeluşul care a decedat marţi mai făcuse duminică noaptea un stop cardio-respirator, atunci medicii reuşit să o salveze. Din păcate, episodul s-a repetat astăzi şi nu s-a mai putut face nimic.

Fetiţa era diagnosticată cu sindromul hemolitic uremic, dat de bacteria E.coli. Această bacterie i-a afectat rinichii, sistemul cerebral şi, în final, inima.

Acesta este al treilea deces. Luni a mai murit o fetiţa  care fusese transferată de sâmbătă la Terapie Intensivă și care era intubată. Institutul Național "Cantacuzino" a infirmat prezența bacteriei Escherichia coli în cazul celui de-al doilea copil cu sindrom hemolitic-uremic care a murit la Spitalul "Marie Curie".

O altă fetiță a murit, pe 4 februarie, la cinci zile după internare.

Autorităţile încă nu ştiu care este sursa bacteriei. În urma investigaţiilor de la DSP Argeş s-a stabilit că nu apa potabilă este sursa infecţiei cu bacteria E.coli. Totodată, ministrul Agriculturii a declarat că deşi au existat speculaţii potrivit cărora copiii s-au îmbolnăvit din cauza consumului de portocale, rezultatele probelor recoltate din fructe au ieşit negative.

În această dimineaţă, Ministerul Sănătăţii a anunţat că astăzi vor fi externaţi doi dintre copiii cu sindrom hemolitic uremic (SHU), aflaţi în secţia de nefrologie a Spitalului “Marie Curie”. Este vorba despre doi copii care nu au necesitat dializă peritoneală.

Alţi 8 copii cu SHU vor rămâne internaţi în continuare, 4 dintre aceştia la secţia de nefrologie, iar ceilalţi 4 copii la AŢI.

6 copii sunt dializati peritoneal, evoluţia acestora fiind staţionară spre favorabilă. Într-un singur caz, starea de sănătate a copilului este gravă, acesta fiind ventilat mecanic în secţia de terapie intensivă (AŢI).

La dată de 16 februarie, un număr total de 12 cazuri au fost diagnosticate cu sindrom diareic sever cu deshidratare, unele dintre acestea au necesitat dializă.

Primul copil a fost internat în spitalul Marie Curie a fost în dată de 31 ianuarie 2016. Este vorba despre un copil care s-a prezentat direct la acest spital fiind un caz cunoscut cu o boală digestivă din naştere; rezultatul coproculturilor a fost negativ. Domiciliul de rezidenţă –Piteşti.

Ulterior, în perioada 31 ianuarie -12 februarie 2016, alţi 11 copii au fost internaţi prin transfer în spitalul Marie Curie, după cum urmează: 9 din judeţul Argers, 1 din Craiova şi 1 din Bucureşti.

Unul dintre copii a decedat în 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit în dimineaţă zilei de 15 februarie. În acest caz, Institutul Naţional Cantacuzino a infirmat prezenţa E.coli.

Coproculturile testate la Institutul Cantacuzino de la ultimile 3 cazuri internate la spitalul Marie Curie în datele de 9 şi 10 februarie 2016 au fost negative pentru E. Coli. Între acestea se află şi copilul care a decedat în dată de 14 februarie.

În ultimele 5 zile nu au mai existat cazuri de boală diareică acută complicate la copiii din judeţul Argeş care să fie transferate către spitalele din Bucureşti.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a luat legătură cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016. Au fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialişti ai Centrului pentru acordarea de sprijin în efectuarea investigaţiilor pentru depistarea cauzelor de îmbolnăvire.

De asemenea, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a instituit începând de ieri un sistem de raportare zilnică a tuturor cazurilor de diaree severă cu deshidratare a copilului cu vârstă de până la 5 ani, la nivelul întregii ţări.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, Ministerul Sănătăţii a anunţat că:

- Debutul bolii a avut loc într-o perioada de 2 săptămâni, cu un cumul de 4 cazuri în datele de 31 ianuarie şi 1 februarie 2016

- Distribuţia cazurilor nu indică o sursă unică de îmbolnăvire

- DSP Argeş a recoltat probe de apă plata, apă de reţea şi lapte praf atât din comerţ, cât şi de la domiciliile copiilor, iar rezultatele au fost conforme, cu excepţia a două probe recoltate de la domiciliul unor copii.

- Sindromul de deshidratare acută, consecinţă a manifestărilor diareice a reprezentat un factor important în evoluţia ulterioară a cazurilor, mai ales prin întârzierea prezentării la serviciile medicale în vederea instituirii tratamentelor de rehidratare

- Nu toţi copii au prezentat anemie hemolitică, parte componentă obligatorie a SHU

- Începând de ieri a fost instituit un sistem de declarare zilnică tutror cazurilor de boală diareică severă/SHU din toate unităţile sanitare la copii sub 5 ani

- Până în prezent din datele menţionate în foile de observaţie, nu s-a indentificat nicio legătură între cazuri
De asemenea, rezultatele testelor şi probelor efectuate zilnic în saloanele din Spitalul de Pediatrie din Piteşti atestă faptul că nu există focar de infecţie în acest spital.

În ultimele 5 zile niciun copil din judeţul Argeş sau din alte zone ale ţării nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă.

Anchetă epidemiologică va continuă pentru a verifică posibilitatea existenţei altor surse de alimente de origine animală (produse lactate nepasteurizate, carne de vită) care ar putea fi sursă îmbolnăvirii.

Mai multe articole despre:
spital bebeluş Marie Curie doctor bacterie