MENIU

Încă o moarte suspectă în Rusia. Cine era Konstantin Zavizenov, care avea legături financiare strânse cu Putin

O nouă „sinucidere” la Kremlin. Foto/Profimedia

Poliția a declarat pentru agenție că decesul este considerat preliminar o sinucidere, dar unii au pus la îndoială această versiune. 

Un oficial rus de rang înalt, care ar fi avut legături financiare strânse cu Vladimir Putin, a fost găsit mort marți, 1 octombrie.

Corpul lui a fost găsit marți seara de fiul său într-o casă de țară din cartierul Istra din Moscova, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti. Poliția a declarat pentru agenție că decesul este considerat preliminar o sinucidere, dar unii au pus la îndoială această versiune.

Zavizenov, în vârstă de 50 de ani, băuse înainte de moartea sa, potrivit site-ului de știri apropiat de Kremlin Lenta. ru. Fiul său a găsit un bilet și alcool pe o masă din casă, înainte de a auzi o împușcătură într-o altă cameră a locuinței. Lenta a relatat, de asemenea, că soția lui Zavizenov îl surprinsese recent într-o relație extraconjugală și ceruse divorțul.

Vestea morții sale a fost împărtășită de pilotul de curse și comentatorul politic de origine ucraineană Igor Sușko, care și-a exprimat scepticismul cu privire la afirmațiile privind sinuciderea lui Zavizenov.

”Konstantin Zavisenov, fost ministru al combustibilului, energiei și industriei cărbunelui în autoproclamata Republica Populară Lugansk” din Ucraina, asasinat la Moscova cu o împușcătură în cap”, a scris Sușko pe contul său de X, fostul Twitter.

Potrivit canalului rusesc Telegram Cheka-OGPU, din 2010 până în 2016, Zavizenov a ocupat funcția de director de gestionare a riscurilor la Inter RAO, un holding energetic cu sediul la Moscova.

La momentul numirii lui Zavizenov, firma, una dintre cele mai mari companii energetice din țară, era condusă de Boris Kovalciuk, fiul lui Iuri Kovalciuk, unul dintre cei mai apropiați oligarhi de Putin, numit și ”bacherul personal al lui Putin”, scrie Newsweek.

Zavisenov a fost, de asemenea, responsabil pentru organizarea unui referendum menit să integreze Lugansk în Rusia, potrivit site-ului de monitorizare a sancțiunilor OpenSanctions.

Deși a fost revocat din postul său în iunie 2023, implicarea sa i-a adus un loc pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană, precum și de Regatul Unit și de alte câteva state.

Mai multe articole despre:
moarte suspecta rusia Konstantin Zavizenov