În Franţa, femeile însărcinate primesc bani să renunţe la fumat
În 16 maternități din Franța este testată metoda, mai puțin obișnuită, de a plăti pe femeile însărcinate care sunt fumătoare și acceptă să renunțe la acest obicei, abordare considerată mai eficientă decât cea a culpabilizării acestora, conform AFP.
După cum au dovedit numeroase studii, consumul de tutun în perioada sarcinii poate duce la avort spontan, nașteri premature, subdezvoltare a fătului sau risc — argumente suficiente pentru a le determina pe unele viitoare mame să renunțe la fumat Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre femeile însărcinate din Franța (unde o treime din populație fumează) aleg să-și asume aceste riscuri și continuă să fumeze chiar și după ce rămân gravide — un record european nedorit, conform datelor publicate în februarie 2015 de Ministerul francez al Sănătății.
În acest context, 16 maternități franceze doresc să încerce, în premieră, să le convingă pe viitoarele mame să se lase de fumat oferindu-le în schimb bonuri de cumpărături. În cadrul acestui program pilot sunt recrutate 400 de femei însărcinate în cel puțin 4 luni și jumătate, majore și care fumează cel puțin 5 țigări pe zi.
"Experimentul a început la 7 aprilie și va dura 2 ani", a explicat pentru AFP Ivan Berlin, medic la Spitalul Pitié-Salpętriere din Paris, care coordonează acest program finanțat de Institutul oncologic național francez.
Femeile din cadrul acestui program primesc în medie 300 de euro pe lună, iar medicii se asigură de abstinența tabagică a acestora prin controale periodice.