În 24 de ore, aproape 30.000 de pelerini s-au închinat la racla Sfintei Cuvioase Parascheva
Aproximativ 30.000 de pelerini s-au închinat în ultimele 24 de ore la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusă de vineri seara într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași.
Alte câteva mii de persoane venite din toată țara sau din străinătate pentru a se închina la racla cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva formează un rând de aproximativ doi kilometri pe străduțele din apropierea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Lt. col. Marius Țăranu, ofițerul de presă al Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că 130 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale începând de vineri de la ora 20,00, când racla a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă pe baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și până în prezent.
În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din țară și unul dintre cele mai mari din Europa. La moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și la cele ale sfinților aduși în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocși, cât și romano-catolici din țară și străinătate.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, cât și a sărmanilor. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea și s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în ședința din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR.