MENIU

Imunologul american Anthony Fauci pune la îndoială siguranța vaccinurilor dezvoltate de China și Rusia

Anthony Fauci

Imunologul Anthony Fauci, director al Institutului american de boli infecţioase, şi-a exprimat reținerile privind siguranţa vaccinurilor dezvoltate de Rusia şi China. ”Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii îşi testează vaccinurile înainte de a le administra”, a spus Fauci, vineri, în timpul unei audieri în Congresul american.

Directorul Institutului american de boli infecţioase a criticat faptul că vaccinurile respective ar putea fi distribuite înainte de a fi testate și a menționat că SUA nu vor depinde de vaccinurile altor țări. ”Să afirmi că dispui de un vaccin gata de a fi distribuit înainte chiar de a-l testa este, după părerea mea, problematic, ca să nu spun mai mult”, a subliniat Fauci.

Recent, Rusia a anunţat că ar putea începe în toamnă producţia industrială a două vaccinuri Covid-19, dezvoltate de cercetătorii din centrele de stat. Moscova nu a dat însă detalii despre datele ştiinţifice care să susţină siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor sale.

Preşedintele unui fond suveran care finanţează dezvoltarea unuia din cele două vaccinuri, Kiril Dmitriev, a comparat cursa actuală pentru obţinerea vaccinul anti-Covid cu cucerirea spaţiului. ”Americanii au fost uimiţi când au auzit semnalul Sputnik-ului. Cu vaccinul va fi la fel. Vom fi primi”,a  spus acesta.

Mai multe țări au anunțat proiecte care vizează obţinerea unui vaccin, unele având rezultate încurajatoare. Printre acestea se află și încercările unui institut chinez de cercetare militară care colaborează cu grupul farmaceutic CanSino Biologics. Armata chineză a autorizat însă utilizarea vaccinului în rândul militarilor la sfârşitul lunii iunie, înaintea începerii ultimelor faze ale testării.

Vineri, SUA au semnat cu două companii farmaceutice un contract de 2,1 miliarde de dolari pentru un vaccin împotriva noului coronavirus. Contractul, semnat cu Sanofi și GSK, prevede livrarea a 100 de milioane de doze pentru americani. Testarea vaccinului va începe la toamnă și, dacă va fi eficient, ar putea fi lansat până la finalul anului.

Alte trei vaccinuri dezvoltate în statele occidentale se află în ultima fază a studiului clinic pe oameni: unul de către compania americană Moderna, altul de către universitatea Oxford, în parteneriat cu laboratorul AstraZeneca, şi al treilea de către alianţa germano-americană BioNTech / Pfizer, amintește Agerpres.

 
Mai multe articole despre:
anthony fauci vaccin anti-Covid rusia china