Imunitatea la Covid-19 - mai MARE decât se credea inițial. Cât timp au anticorpi persoanele infectate
Noi informații despre durata imunității dobândite în urma infectării cu Sars-Cov-2 au fost făcute publice luni de revista Nature. Un studiu realizat de cercetătorii de la Rockefeller University din New York arată că majoritatea persoanelor infectate au avut anticorpi mai mult de șase luni.
La studiu au participat 87 de persoane care au fost infectate cu noul coronavirus. Acestea au fost monitorizate de cercetătorii de la Rockefeller University timp de 1,3 şi 6,2 luni de la infectare.
Concluziile studiului arată că nivelul celulelor B de memorie specifică, care ajută la apărarea organismului de viitoarele agresiuni ale acestui patogen generând anticorpi împotriva SARS-CoV-2, a rămas constant pe întreaga perioadă a studiului. Deşi activitatea anticorpilor neutralizatori scade cu timpul, numărul acestor celule rămâne neschimbat, subliniază autorii studiului. Celulele B îşi ”amintesc” de agentul infecţios şi pot incita sistemul imunitar să producă aceiaşi anticorpi în caz de reinfectare.
Cercetătorii au mai constatat că anticorpii produşi de aceste celule sunt mai puternici decât cei originali şi pot fi mai rezistenţi la mutaţiile proteinei cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celulă. Aceste observaţii demonstrează că celulele B de memorie au capacitatea de a evolua în prezenţa unor mici cantităţi de agent viral persistent - mici proteine ale virusului ce pot fi detectate de sistemul imunitar.
Prezenţa şi evoluţia continuă a celulelor B de memorie sugerează că persoanele care s-au infectat cu noul coronavirus pot produce rapid anticorpi puternici neutralizatori în cazul reinfectării, au conchis autorii studiului, citați de Agerpres.