MENIU

Ideea unui pașaport de vaccinare anti-Covid i-a împărțit pe liderii UE în două tabere. Soarta turismului atârnă de un fir de ață

Pașaport vaccinare anti-Covid

Certificatul de vaccinare anti-Covid, tot mai aproape de a deveni realitate! Liderii europeni vor conveni, astăzi, să lucreze la certificatele de vaccinare pentru cetățenii UE care au fost vaccinați anti-COVID-19 cu ambele doze de vaccin, și asta în condițiile în care țările din sudul blocului comunitar depind în mare măsură de turism, fiind disperate să salveze sezonul estival din această vară. 

După cum știm deja, carantina impusă pentru a limita pandemia de coronavirus a provocat cea mai profundă recesiune în blocul celor 27 de state europene, lovind în mod deosebit sudul Uniunii, respectiv exact acolo unde economiile sunt adesea mult mai dependente de turiști, fapt ce a dus la disproporționalități mari.

Cum campaniile de vaccinare anti-COVID încep să capete oareșce ritm, unele guverne, cum ar fi cele din Grecia și Spania, marjează pe adoptarea rapirdă a unui certificat de vaccinare la nivelul UE, în cazul persoanelor deja vaccinate, astfel încât oamenii să poată călători din nou.

De altfel, încă din 19 februarie, autoritățile de la Atena anunțau că au luat decizia de a emite certificate digitale pentru cei cărora li s-a adminstrat și a doua doză de vaccin anti-COVID. Acestea precizau că respectivul certificatul digital este sigur, nu poate fi falsificat şi va purta o semnătură digitală.

Cu toate acestea, există și țări precum Franța și Germania, care par ceva mai reticente în această privință. Oficialii din aceste țări susțin că o astfel de inițiativă ar crea o obligativitate de vaccinare de facto și ar fi discriminatorie pentru persoanele care nu pot sau nu vor să se vaccineze din diverse motive.

În Franța, spre exemplu, acolo unde sentimental anti-vaccin este în mod particular puternic și unde guvernul a promis că nu va face vaccinarea obligatorie, ideea pașapoartelor de vaccinare este considerate a fi una „prematură”. 

Cu toatea astea, ideea nu a fost abandonată în totalitate. Cel puțin așa se arată într-o ciornă a declarației din videoconferința liderilor UE, consultată de Reuters, care nu stabilește însă un calendar de implementare „Solicităm eforturi comune pentru continuarea unei abordări unitare cu privire la certificatele de vaccinare”, se arată în ciorna citată.

De altfel, se pare că UE lucrează deja în acest sens cu Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), care dorește să revitalizeze traficul aerian, cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), dar și cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Ideea de a călători pe baza unor certificate de vaccinare stârnește numeroase semne de întrebare chiar și din punct de vedere juridic pentru că ultimele persoane programate la vaccinare ar putea susține că libertatea lor de mișcare este restricționată în mod nedrept prin cozi care adesea se întind pe durata unor luni întregi.

Oficialii UE susțin, de asemenea, că încă nu există îndrumări clare din partea OMS sau a agențiilor europene cu privire la posibilitatea ca persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccine anti-Covid să fie, totuși, purtători ai virusului și să îi infecteze, astfel, pe alții, chiar dacă ele nu mai sunt vulnerabile la boală.

Totodată, încă este neclar cât timp își păstrează imunitatea persoanele care au trecut deja prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, respectiv dacă și acestea ar trebui să obțină certificatul de vaccinare sau nu.