Îți petreci sărbătorile de iarnă în străinătate? Iată ce trebuie obligatoriu să știi!
Ministerul Afacerilor Externe a făcut public ”Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă”, care include cele mai căutate destinații de către turiștii români, respecitv Austria, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia și Ungaria.
Românii care își vor petrece sărbătorile de iarnă în străinătate pot obține din acest ghid informații utile pentru o vacanță cât mai sigură și lipsită de evenimente nedorite.
Documentul începe cu un set de informații generale de călătorie, după care urmează precizări pentru fiecare țară menționată mai sus:
AUSTRIA
Cetățenii români nu au nevoie de vizită pentru a călători în Austria. Intrarea cetățenilor români pe teritoriul federal austriac este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate valabile. Ca particularitate, pașaportul este mul mai bine cunoscut de lucrătorii vamail, polițiști și funcționarii publici locali, comparativ cu actul de identitate.
Ce trebuie să știți când călătoriți cu autoturismul:
Vinieta (Autobahn-Vignette): poate fi achiziționată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. În prezent sun practicate următoarele tarife:
- 8,70 euro, pentru 10 zile;
- 25,30 euro, pentru 2 ani;
- 84,40 euro, pentru un an.
Controlul este asigurat de o structură specializată, denumită ASFINAG. Vinieta se lipește, în mod obligatoriu, pe parbrizul mașinii într-un loc vizibil. Dacă nu resectați această prevedere, riscați o amendă în cuantum de 120 de euro, care trebuie achitată pe loc.
Anvelope de iarnă: în perioada 1 noiembrie 2015 – 15 aprilie 2016, este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Dacă vă deplasați în landurile Tirol și Karnten, informați-vă din timp despre condițiile de trafic, întrucât condițiile meteo nefavorabile conduc deseori la impunerea unor restricții de circulație.
Starea generală a drumurilor este foarte bună. În Austria este obligatoriu să circulați cu farurile aprinse în timpul deplasării.
Limitele maxime de viteză sunt:
- 50km/h în localități;
- 100 km/h pe șoselele rapide și pe drumurile naționale;
- 130 km/h pe autostrăzi.
Depășirea acestor limite este sancționată cu amendă contravențională și suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar. Există și unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricții speciale dar care sunt, însă, marcate corespunzător.
Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare a acestora constituie contravenție. Sancțiunea constă în amendă contravențională și confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reținerii temporare a autoturismului.
Atragem, de asemenea, atenția asupra faptului că poliția rutieră a sporit numărul controalelor în ceea ce privește verificarea tehnică a autovehiculelor. În situația în care, în urma verificărilor, se constată că autovehiculul nu corespunde din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravențională, însoțită de reținerea numerelor de înmatriculare și, după caz, a permisului de conducere.
Ce trebuie să știtți dacă vă confruntați cu o situație deosebită:
Dacă ați fost implicat într-un accident ușor de circulație, completați, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul de tip pus la dispoziție de către societățile de asigurări. Se vor nota elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident, precum și ale societății sale de asigurare.
Numere de urgență:
- 112, numărul general de urgență;
- 133, serviciul de urgențe poliție;
- 144, pompieri;
- 120, OAMTC – serviciul tehnic de urgență (pentru depanare și accidente auto);
- 0043.699.117.26.027, numărul de urgență al Ambasadei României la Viena.
În situația în care nu vă mai aflați în posesia unui document de călătorie, puteți solicita sprijinul Secției Consulare a Ambasadei României în Austria, care vă poate elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteți întoarce în România.
În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie să declarați, mai întâi, furtul la poliția locală, urmând să vă adresați Ambasadei României la Viena pentru eliberarea unui titlu de călătorie. Întrucât Austria reprezintă o destinație turistică atractivă pentru sezonul de iarnă, cu precădere pentru practicarea sporturilor de iarnă, atragem în mod deosebit atenția asupra informării, în prealabil, asupra condițiilor meteo și a stării drumurilor în zonele cele mai frecventate de către turiști și anume stațiunile: Kitzbuhel, Ischgl, Zell am See, în general cele din zona Alpi și Tirol, unde autoritățile de resort instituie adesea măsuri speciale de protecție (cu blocarea totală a rutelor), dat fiind pericolul iminent de avalanșe.
În acest context, atragem atenţia asupra posibilităţilor limitate de intervenţie ale secţiei consularepentru acest tip de situaţii.
Reglementări vamale
Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:
- ţigări: 200 bucăţi;
- 1 litru băuturi alcoolice;
- parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă;
- Regimul medicamentelor;
Sunt excluse atât la intrarea, cât şi la ieşirea din ţară drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.
ELVEȚIA
Cetățenii români se pot deplasa pe teritoriul Elveției în baza cărții de identitate valabile sau a pașaportului valabil.
Atât la intrare în Elveția, cât și pe teritoriul cantoanelor, autoritățile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei.
După caz, acestea pot solicita:
- prezentarea biletului de călătorie;
- dovada rezervării cazării la hotel;
- dovada reținerii unei sume suficiente de bani – numerar/cărți de credit pentru întreținerea pe perioada șederii în Elveția;
- Alte documente doveditoare ale scopului declarat al călătoriei.
Ce trebuie să știți când călătoriți cu autoturismul:
Vinietă: se procură contra cost (40 CHF) de la puntele de trecere a frontierei. Vinieta se lipește în mod obligatoriu pe parbrizul mașinii.
Anvelope de iarnă: este indicat să folosiți anvelopele de iarnă.
Aparate anti-radar: pe teritoriul Elveției, deținerea sau utilizarea aparatelor de detectare a radarului, precum și a celor anti-radar este interzisă, constituind infracțiune și se pedepsește conform legislației fiecărui canton.
Limite legale de viteză:
- 50 km/h în localități;
- 80 km/h în afara localității;
- 120 km/h pe autostrăzi.
Încheiați o asigurare auto care să acopere inclusiv eventualele accidente rutiere! Ce trebuie să știți dacă vă confruntați cu o situație deosebită:
Atenţie! Indiferent de gravitatea accidentului produs, trebuie anunţată poliţia locală.
În caz de accident uşor, completaţi împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat şi ale societăţii de asigurare a acestuia.
În cazul producerii unui accident soldat cu victime, toate persoanele implicate, inclusiv pasagerii, nu trebuie să părăsească locul producerii acestuia fără autorizația poliției, exceptând cazurile în care este nevoie de ajutor medical sau dacă trebuie apelată poliția.
Pentru a solicita asistență consulară, contactați Ambasada României la Berna (+41763875005). Telefoane de urgență:
- 112, număr internațional de urgențe;
- 118, pompieri;
- 117, poliție;
- 144, ambulanță;
- 140, service de depanare;
- 161.300 MHz (canal E), radiocomunicație (în caz de avalanșă).
În cazul în care nu mai dețineți un document de călătorie, puteți solicita sprijinul Ambasadei României la Berna, care vă poate elibera un titlu de călătorie, acest document permițându-vă întoarcerea în România.
În cazul în care documentul de căltorie vă este furat, trebuie să declarați furtul la poliția locală, apoi vă puteți Adresa Ambasadei României la Berna, pentru a obține titlul de călătorie. În cazul în care nu mai dețineți un document de călătorie și sunteți nevoit să vă continuați călătoria în străinătate, Ambasada României la Berna vă poate elibera un pașaport temporar în condițiile prevăzute de lege.
Atenție! În Geneva, Lugano și Zurich există trei consulate onorifice ale României care vă pot sprijini în rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autoritățile locale, dar care nu pot emite documente de identitate românești sau realiza formalități consulare.
Limitele cantitative pentru anumite produse sunt:
- 200 bucăți țigări;
- 2 litri până la 15% vol. și 1 litru peste 15% vol. băuturi alcoolice.
Regimul medicamentelor
Drogurile de orice tip și substanțele dopante sunt interzise atât la intrarea în Elveția, cât și la ieșirea din țară. Turiștii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.
Informații despre alte țări se pot găsi în ”Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de iarnă”!