Ți-a ieșit un furuncul? De ce NU ai voie să-l storci
Furuncul reprezintă o acumulare localizată de puroi în piele, cel mai adesea cauzată de o infecție cu bacteria Staphylococcus aureus (stafilococ auriu) la nivelul foliculului firului de păr. Foliculul este un fel de buzunăraș în care crește firul de păr. Și alte tipuri de bacterii sau ciuperci de pe piele pot fi responsabile de apariția unui furuncul.
Un furuncul se poate forma în orice folicul de pe corp. Cel mai adesea apar pe față, pe gât, pe coapse, la nivelul axilei, dar se poate forma și un furuncul inghinal sau genital.
Furunculul este dureros, roșu și umflat atunci când se formează, după care începe să colecteze puroi, devenind și mai dureros. Furunculul se poate sparge de la sine ca un balon umflat prea mult, dar de obicei e nevoie să fie drenat pentru a elimina puroiul și a se vindeca mai repede.
Nu este indicat să storci furunculul deoarece infecția se poate extinde. De obicei, acesta se sparge de la sine în două săptămâni. Ar trebui să pui comprese calde de mai multe ori pe zi peste furuncul pentru a grăbi vindecarea. Continuă să aplici comprese calde și după ce furunculul se sparge. E posibil ca un furuncul să necesite o intervenție medicală minoră dacă nu se sparge după mai mult de două săptămâni, dacă reapare sau dacă printre simptome se numără și febra, scrie avantaje.ro.