Ţuţuianu: Directorul SRI a dispus denunţarea protocoalelor care nu mai sunt necesare sau actuale
Directorul SRI, Eduard Hellvig, a cerut să fie prezent la ședința Comisiei parlamentare de control a SRI de marți, în care este dezbătut subiectul protocoalelor între SRI și diferite instituții ale statului. După audiere, Ţuţuianu a spus că directorul SRI a dispus denunţarea de către Serviciu a protocoalelor de colaborare interinstituţionale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate. SRI a încheiat astfel de protocoale începând cu anul 1992 iar unele dintre acestea au fost aprobate de CSAT. De asemenea, Ţuţuianu a precizat că există un protocol de colaborare încheiat, în februarie 2009, între SRI şi Parchetul General.
Întrebat despre existenţa unei înţelegeri secrete între SRI şi DNA, care a fost vehiculată în presă, senatorul PSD a precizat că, în general, protocoalele încheiate de Serviciu au caracter de secret de stat. Şi, spune Adrian Ţuţuianu, „DNA este o structură a Ministerului Public.”
Totodată, Ţuţuianu a mai spus: ”În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele protocoale de colaborare nu mai corespund realităţilor juridice ori nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare direcotrul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul justiţiei care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate”, a declarat Adrian Ţuţuianu.
Reamintim că Eduard Hellvig nu trebuia să participe la această ședință, întrucât SRI ar fi trebuit să fie reprezentat doar de adjuncții instituției.
Cu toate acestea, șeful SRI a cerut să fie prezent la ședința Comisiei, pentru că "are lucruri importante de comunicat".
Aleșii din Comisia parlamentară de control a SRI vor dezbate, marți, subiectul protocoalelor încheiate de Serviciul Român de Informații cu diferite instituții ale statului, printre care DNA, Curtea de Conturi și ANAF.