Haosul Blue Air pe aeroporturi, sute de români, aduși acasă de Tarom. Acuzații grave după TUNUL de 300 de milioane de lei - VIDEO
Peste 2 mii de români blocați pe aeroporturile din străinătate au apelat deja la serviciile consulare, după ce Blue Air a anulat toate zborurile. Guvernul a alocat 5 milioane de lei pentru repatrierea acestor români, aduși acasă cu aeronave TAROM, după ce Ministerul Mediului a blocat conturile Blue Air, pentru datorii de peste 28 de milioane de lei. Între timp, haosul de pe aeroporturi a ajuns și pe scena politică. Politicienii care erau la putere în 2020 dau vina unii pe alții. Florin Cîțu, ministrul de Finanțe de la acea vreme, și-ar fi luat concediu chiar în ziua în care ar fi trebuit să semneze aceste garanții, acuză Cătălin Drulă.
Haosul din aeroporturi provocat de suspendarea curselor Blue Air a blocat peste 2.000 de români în străinătate. Guvernul a alocat 5 milioane de lei pentru repatrierea acestora, cu aeronave TAROM. Anunțul Blue Air a venit după ce Ministerul Mediului i-a blocat conturile pentru datorii de peste 28 de milioane de lei. Ministrul Tanczos Barna cere companiei să negocieze cu Administrația Fondului pentru Mediu eșalonarea datoriei. Între timp, politicienii se învinuiesc reciproc pentru garanția parafată în cazul ajutorului de stat pentru Blue Air.
„Toate institutiile sa se implice in recuperarea tuturor datoriilor catre stat, indiferent de companie”, a avertizat , miercuri, premierul Nicolae Ciucă, în ședința de guvern, după ce compania Blue Air a suspendat toate zborurile din și spre România, cu o zi în urmă.
Blue Air provoacă HAOS pe aeroporturile din țară, după ce compania aeriană low-cost a anunţat că suspendă TOATE zborurile programate. Cursele sunt sistate timp de o săptămână . Compania aeriană nu poate achita costuri curente pentru zboruri și a acuzat Ministerul Mediului că a pus poprire pe toate conturile sale. Guvernul a anunțat, ca primă măsură, repatrierea, prin curse TAROM, a tuturor românilor aflați în străinătate ale căror curse Blue Air au fost anulate.
„Domnul Grindeanu știa ce urmeaza sa se intample, dar nu le-a spus și românilor să nu își cumpere bilete si sa ia țeapă”, a declarat Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor în guvernul precedent - PNL-USR-UDMR.
„Cum se poate da un ajutor, un imprumut de 300 milioane, care e garantat, probabil, cu active de maxim 10 milioane? Ar trebui sa raspunda procuratura la aceasta intrebare De ce dl Cîțu a refuzat sa semneze, și-a luat concediu în acea zi si l-a lasat pe dl Burduja să semneze aceste garanții? Probabil stia ceva. (...) Și dl Burduja, secretar de stat atunci, a semnat garantiile care sunt o batjocură. Sunt 6 epave de avioane descompletate, care, daca fac 5% din valoarea imprumutului, e bine si un teren in padure la Băneasa, care e neconstruibil, e doar padure pe el”, a explicat președintele USR - Cătălin Drulă.
În urmă cu doi ani, în primul an de pandemie, marcat de restricții de circulație, Comisia Europeană a aprobat, la cererea României, o garanție de împrumut de aproximativ 62 de milioane euro (aproximativ 301 milioane de lei) în favoarea companiei aeriene românești Blue Air. Măsura a fost luată în august 2020 pentru compensarea pierderilor din cauza pandemiei de coronavirus și pentru un suport urgent de lichiditate. Potrivit Bruxelles, ajutorul urma să fie alocat astfel: aproximativ 28 de milioane de euro (aproximativ 137 milioane de lei) garanție de stat pentru compensarea Blue Air pentru daunele din cauza pandemiei de coronavirus și de restricțiile de călătorie, în perioada cuprinsă între 16 martie 2020 și 30 iunie 2020; și aproximativ 34 milioane de euro (aproximativ 164 de milioane de lei) drept ajutor de salvare sub forma unei garanții de stat pentru un împrumut destinat să acopere parțial nevoile acute de lichiditate ale Blue Air, ca urmare a pierderilor mari de exploatare pe care le-a înregistrat în urma pandemiei de coronavirus.
„Dl Grindeanu avea datoria de a nu lasa această țeapă să se extinda la sute de mii de oameni. (...) Se minte că își vor lua banii. Nu mai au ce să ia, Blue Air este în faliment, nimeni nu isi va mai vedea banii de acolo”, a avertizat fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă.
„Ajutorul de stat a fost acordat în conformitate cu prevederile legii. Mi se pare foarte ciudat că se opereaza o discriminare între o companie cu capital privat și una de stat. Nu pot accepta o asemenea discriminare. Nu am stat eu să analizez chestiunea garanțiilor.
Cum este posibil la Blue Air, principalul competitor Wizz Air pe piata românească sa fie supusa unei proceduri de catre Administrațția Fondului de Mediu care se afla în subordinea ministrului mediului. Eu mi-as pune această intrebare”, a comentat și fostul premier Ludovic Orban, lider Forța Dreptei.