Haos pe piața financiară. Bursele din Asia, în declin. Prețul petrolului, în cădere liberă
Piețele financiare s-au clătinat serios,în ultimele ore, în vreme ce prețul petrolului a înregistrat o nouă scădere ca urmare a deciziei președintelui american, Donal Tramp, de a restricționa toate călătoriile dintre Europa și Statele Unite, timp de 30 de zile, pentru a stopa răspândirea coronavirusului, fapt ce ar putea crea mai multe perturbări în comerț și economia mondială. Situația este cu atât mai dramatică în contextual declarării stării de pandemie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), miercuri seara.
Deoarece pandemia a făcut ravagii în viața de zi cu zi a milioane de persoane din întreaga lume, investitorii au fost dezamăgiți de lipsa unor măsuri coerente în ceea ce privește planul lui Trump de a lupta împotriva agentului patogen, aceștia pierzându-și, de asemenea, încrederea în piețele din Asia pe fondul pandemiei COVID-19 declarate de OMS.
Ca reacţie la anunţul lui Trump, bursa din Tokyo a înregistra în jurul orei 02:30 GMT o scădere de 5,17% până la 18.412,24 puncte. Yenul japonez, valoare de refugiu tradiţională a investitorilor, s-a apreciat în raport cu dolarul şi cu euro, o mişcarea nefavorabilă pentru marii exportatori japonezi. În jurul orei 02:30 GMT, dolarul era cotat la 103,39 yeni, faţă de 104,55 yeni înainte de anunțul făcut de Donald Trump.
La Hong Kong, indicele bursier a deschis şedinţa de astăzi în scădere cu 3%. La fel s-a întâmplat și în cazul burselor din China continentală, care au deschis şi ele şedinţa de astăzi în scădere (Shanghai -1,19%, Shenzhen -1,6%).
Veștile proaste nu se opresc însă aici. Preţul petrolului a înregistrat în această dimineață o scădere de peste 6% pe piaţa din Asia, suspendarea zborurilor dinspre Europa spre SUA însemnând o scădere drastică a consumului de ţiţei. În jurul orei 02:00 GMT, barilul de ţiţei 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în luna aprilie era în scădere cu 6,28%, sau 2,07 dolari, până la 30,91 dolari. Barilul de ţiţei Brent afişa o scădere de 6,04%, 2,16 dolari, până la 33,63 dolari, informează Agerpres.
Cotaţia barilului de petrol a înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 30 de ani la începutul acestei săptămâni, când a fost semnalată o scădere de aproximativ 25%, după eşecul discuţiilor între producătorii din Golful Persic, în frunte cu Arabia Saudită, şi Rusia, privind reducerea producţiei. Prin urmare, ziua de luni, 9 martie 2020, a fost denumită “Black Monday”. Prețul petrolului a crescut, marți, cu 7%, iar bursele din întreaga lumea au înregistrat o ușoară redresare.
Vă reamintim că preşedintele american Donal Trump a anunţat, miercuri, suspendarea, începând de vineri, a tuturor călătoriilor din Europa spre SUA (cu excepţia celor din Marea Britanie).