MENIU

Haos la Primăria Capitalei. Ce se întâmplă cu cei 8.000 de angajaţi de lux din holdingul municipal

Toate cele 22 de companii ale Primăriei Capitalei au fost înființate ilegal. Asta a decis Curtea de Apel București, care a admis o contestație depusă la instanță de USR. Decizia este definitivă şi executorie şi ar urma să evaporeze "cea de-a doua Primărie" creată de Gabriela Firea, unul dintre cei mai mari angajatori din România.

Reprezentanții USR au susţinut în instanţă că hotărârile de constituire a companiilor au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte ce privesc patrimoniul Capitalei.

Curtea de Apel le-a dat dreptate. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, s-a declarat șocată de decizia instanței.

Gabriela Firea crede că este vorba despre o eroare de interpretare, care va fi corectată în perioada următoare. Mai mult decât atât, Firea susține că anularea deciziilor de înființare nu va produce efecte automate asupra unor societăți funcționale.

Câţi bani s-au dus în companiile municipale de la bugetul Primăriei

Cele 22 de companii administrează bugete de 1,2 miliarde lei în 2018 şi au primit până acum circa 800 de milioane de euro majorări de capital.

Reprezintă, cu cei peste 8000 de angajați în total, unul dintre cei mai mari angajatori din România.

În primele zece luni ale acestui an, CGMB a aprobat majorări de capital la mai multe companii municipale în sumă totală de 360 milioane lei.

La acestea s-a adăugat cea de 1,2 miliarde lei de la Compania Municipală Energetica, efectuată cu scop precis, respectiv cumpărarea creanțelor producătorului de energie termică insolvent ELCEN de la creditorii acestuia și decontarea unor investiții ale acestuia.

În 2017 au fost aprobate majorări de capital de peste 400 milioane lei la companiile municipalității bucureștene, plus împrumuturi fără dobândă de circa 130 milioane lei.

Consilierii generali USR au sesizat în septembrie Curtea de Conturi şi Consiliul Concurenţei, solicitând să facă verificări cu privire la modul în care Primăria Capitalei a împrumutat cu bani de la buget companiile municipale, modul în care a fost majorat capitalul social la fiecare companie şi felul în care au fost cheltuiţi banii de către aceste companii municipale.

Pierderi de zeci de milioane de lei în 2018

13 companii controlate de Primăria Capitalei, dintr-un total de 22 de societăți membre ale holdingului municipal înființat la inițiativa primarului general Gabriela Firea, au avut o pierdere cumulată în sumă totală de peste 20 miloane lei în prima jumătate a anului.

Aceste companii au înregistrat, în primele 6 luni ale anului, venituri de 9,02 milioane lei și cheltuieli de 29,18 milioane lei, din care circa 73% (21,39 milioane lei) au reprezentat cheltuieli totale de personal, respectiv cu tot cu taxele și contribuțiile aferente datorate bugetelor centrale ale statului.

Cele mai mari pierderi raportat la încasări au fost consemnate la Turistica și Imobiliara, care au avut venituri de ordinul zecilor de mii de lei (14.000 lei și 36.000 lei) și rezultate negative de 1,07 milioane lei, respectiv 3,15 milioane lei.

Administraţii importante din Primărie au fost desfiinţate

Primăria Capitalei a desfiinţat în octombrie 4 administraţii importante ale Bucureştiului. Activitatea lor, trecută la Companiile Municipale.

PMB a desfiinţat Administraţia Străzilor, Administraţia Lacuri, Parcuri, Agrement, Administraţia Cimitirelor şi Administraţia Fondului Imobiliar.

Potrivit consilierului USR Roxana Wring, motivul pentru care PMB intenţionează să desfiinţeze aceste instituţii ar fi că „sunt mai greu de controlat" decât companiile municipale.

„Acesta este încă un pas pe calea predării Bucureştiului pe mâna găştilor din Voluntari. Gabriela Firea desfiinţează patru administraţii importante pentru Capitală pentru a da de lucru companiilor municipale. Motivul: aceste administraţii sunt mai greu de controlat decât companiile conduse de prietenii şi clienţii politici ai PSD", a precizat Wring.

Proteste în stradă la desfiinţarea Administraţiei Străzilor

Angajaţii Administraţiei Străzilor din Capitală au intrat într-o grevă spontană, în octombrie, la sediul instituţiei. Aceștia sunt nemulţumiţi de decizia Gabrielei Firea de a desfiinţa instituţia la care lucrează.

Angajaţii s-au temut că nu vor fi preluaţi de holdingul municipal: „Suntem nemulţumiţi de decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti de a desfiinţa Administraţia Străzilor. Toţi angajaţii vor fi concediaţi, şi este vorba de 370 de persoane. Asta reiese din hotărâre, că vom primi preavize şi nu vom fi transferaţi la Companiile Municipale", a spus preşedintele sindicatului din Administraţia Străzilor.

Cum s-au înfiinţat cele 22 de companii municipale

La finele lunii februarie, majoritatea PSD-ALDE din CGMB a aprobat 19 proiecte de hotărâri care vizau acordul de principiu pentru înfiinţarea unor societăţi comerciale având ca obiect de activitate producerea energiei electrice şi termice, asigurarea iluminatului public sau dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare, administrarea parcurilor, a spaţiilor publicitare, a drumurilor sau parcărilor publice, consolidarea clădirilor cu risc seismic sau managementul sistemelor integrate de trafic.

La acel moment, primarul general Gabriela Firea estima că în cadrul societăţilor comerciale pe acţiuni deţinute de Municipalitate ar putea lucra aproximativ 5.000 de persoane. Totodată, ea sublinia că prin crearea celor 19 societăţi comerciale pe acţiuni, deţinute în proporţie de 100% de municipalitate, autorităţile locale vor reuşi să administreze eficient patrimoniul public, să furnizeze servicii la standarde europene şi să deruleze proiecte de investiţii care vor duce la creşterea calităţii vieţii bucureştenilor.

Opoziţia a acuzat-o pe Gabriela Firea că, prin înfiinţarea acestor companii, primarul general a urmărit să evite legea achiziţiilor publice şi legislaţia privind functionarii publici, două instrumente importante de control privind cheltuirea banilor publici, dar şi să dea de lucru unei întregi armate de oameni conectaţi la camarila de partid.

Pe 11 mai, reprezentanţii Uniunii Salvaţi România au depus la Tribunalul Bucureşti cererea de suspendare a hotărârilor respective.

Pe 12 iulie, Gabriela Firea anunţa că au fost finalizate procedurile juridice de înfiinţare a Holdingului Bucureşti - Capitală europeană, care cuprinde 20 de societăţi comerciale pe acţiuni ale Municipalităţii. Câteva luni mai târziu, pe 17 şi 18 noiembrie, PMB a organizat un târg de joburi în vederea ocupării celor peste 2.000 de posturi disponibile aflate în portofoliul celor douăzeci şi două de companii municipale.

Buget de 370 milioane lei doar pentru salarii

În bugetul adoptat în martie de Consiliul General al Municipiului București, cele 22 de companii municipale au primit un buget estimat de 1,2 miliarde lei.

Din această sumă, circa 370 milioane merg pentru cheltuieli de personal, companiile estimând că până la finalul anului vor avea circa 8.000 de angajați (3.000 doar la Compania Municipală de Pază și Protecție).

Pentru investiții, însemnând mașini, calculatoare, scule, echipamente, se estimează suma de 300 milioane lei. Proietele de buget au fost adoptate în ciuda criticilor venite de la opoziție.

La Primăria Capitalei, doar aparatul din subordine are circa 890 de angajați, iar cheltuielile de personal, atât pentru aparatul propriu, cât și pentru instituțiile din subordine, se ridică în 2018 la 377 milioane lei.

Salariile din cele 22 de companii municipale sunt mult peste media naţională, iar directorii şi personalul de conducere primesc sume la nivel de multinaţională.

Mai multe articole despre:
companii municipale holdingul municipal