MENIU

HAOS la ALEGERI. La Viena, urnele s-au închis pe linie de partid. Cine a chemat Poliţia

Coadă uriaşă la Viena

Aproximativ 100 de români din Viena nu au mai putut vota în ziua alegerilor din cauza unui ordin de partid. Aceştia se aflau în interiorul Institutului Cultural Român, la momentul închiderii urnelor şi, conform legii, ar fi trebuit să fie lăsaţi să voteze. Nu s-a întâmplat, însă acest lucru. În plus, poliţia din Viena a fost chemată pe motiv că ICR era atacat de alegătorii români, arată o investigaţie a RFI România.

Înainte ca secţia de votare de la ICR Viena să se închidă, membrii biroului electoral i-au rugat pe românii care încă mai aşteptau să voteze să intre într-o încăpere a clădirii. Şi asta pentru că Legea 370 din 2004 republicată în 2011 prevede la articolul 46, aliniatul 2 că "alegătorii care la ora 21:00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul de vot".

Cei aproximativ 100 de români nu au mai apucat, însă, să voteze. Ba chiar s-au trezit cu poliţia austriacă. Purtătorul de cuvânt al biroului de poliţie din Viena a confirmat pentru jurnaliştii de la RFI că forţele de ordine au fost chemate sub pretextul că ICR era atacat. La faţa locului, însă, poliţia nu a găsit nicio urmă de ameninţare.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei României de la Viena, Adrian Adam, a declarat pentru RFI cum s-a ajuns în această situaţie. "Reprezentanţii partidelor din comisie au primit acest…eu ştiu …ordin sau cum să îi spun….
această cerere de la şefii lor ca la ora 9 să se oprească orice activitate".

Asta deşi în ziua dinaintea alegerilor toţi membrii comisiei, inclusiv reprezentanţii partidelor, au convenit că vor permite tuturor celor aflaţi în incinta clădirii să voteze.

"Oamenii de la partide s-au ridicat şi au spus că nu mai sunt de acord cu continuarea votului şi că în caz contrar cer invalidarea votului şi denunţ penal împotriva colegilor noştri. (...) Doamna preşedinte mi-a confirmat, spre dezamăgirea ei, că a crezut că va putea să rezolve chestiunea aceasta, dar s-a lovit de refuzul acesta şi n-a avut ce să facă ." a spus pentru RFI Adrian Adam, purtătorul de cuvânt al ambasadei României de la Viena.

Mai mult pe RFI România

Mai multe articole despre:
poliţie alegeri prezidenţiale vot cozi diaspora Viena