Halici, omul bun la toate pentru baronul din Vrancea
Alegerile bat la ușă iar Parlamentul riscă și în acest an să se umple de oameni toxici sau care nu au nicio treabă cu politica. Vă prezentăm la această profilul lui Nicușor Halici, omul bun la toate al baronului de Vrancea, Marian Oprișan.
Șomer până la 26 de ani, actualul președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, deputatul Nicușor Halici, se poate lăuda că există doar pentru că a fost omul fostului baron de Vrancea, Marian Oprișan. Altfel, activitatea sa, de la începutul carierei de politician este una fadă, picantată doar de scandaluri și controverse.
Înainte să devină secretarul comunei vrâncene Păulești, Nicușor Halici n-a fost nimic. Adică a ocupat postul de secretar de comună direct din poziția de șomer. Născut în 1977, deputatul PSD Nicuşor Halici a terminat în anul 2000 Facultatea de Drept la o universitate privată din Bucureşti. Masterul l-a făcut abia şase ani mai târziu, în Dreptul afacerilor, dar, în 2003, la 26 de ani, a primit funcţia de secretar de comună. În 2010, Marian Oprișan, eternul baron, aflat într-un periplu de căutare de noi sclavi administrativi, îl descoperă pe Halici care superviza retrocedarea de păduri din comuna Păulești. A fost de ajuns pentru baron, Halici demisionează subit în 2010 şi este adus la „centru”, în palatul Administrativ din Focșani, direct în funcţia de director executiv la Consiliul Judeţean Vrancea. În 2014, acesta devine prefect de Vrancea, după care, în 2016, devine deputat PSD.
Cât a fost sub aripa oblăduitoare a lui Oprișan, Halici n-a scos un cuvânt, iar deciziile, cel puțin cele luate în calitate de prefect, erau dictate de baron. Un exemplu este decizia privind încetarea mandatului primarului liberal al comunei Homocea, condamnat penal, dictată de Halici, deși în spețe similare, dar cu primari PSD – în comunele Vidra și Străoane, fostul prefect s-a făcut că plouă.
De cum a devenit parlamentar, Halici a prins grai, Doar că un grai plin de atacuri la adresa justiției și a statului de drept din România.
În 2018, după publicarea raportului MCV care atrăgea atenția asupra derapajelor guvernării PSD la adresa Justiției din România, Halici a anunțat, nici mai mult nici mai puțin, că îl va contesta la Curtea Europeană de Justiție. Evident, s-a făcut de râs iar colegii PSD l-au liniștit repede.
Halici s-a mai distins, tot cu ghilimelele de rigoare, prin atacuri legislative la Justiție. În 2017, deputatul PSD de Vrancea a semnat o inițiativă legislativă prin care se urmărea ușurarea pedepselor pentru o serie de infracțiuni de corupție. Mai mult, această inițiativă prevedea stabilirea unui prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu. Această inițiativă legislativă a fost semnată de 39 de parlamentari PSD și depusă cu câteva zile înainte de Crăciun, pe data de 18 decembrie. Nicușor Halici a făcut parte și din celebra comisie ”Iordache” care a modificat la foc automat legile justiției, în sensul dorit de coaliția majoritară PSD-ALDE-UDMR.
Familia Halici, adică Nicușor și Adriana, soția, este abonată de când se știe la banul public. Potrivit declarațiilor de avere ale deputatului, Halici deţine două terenuri, un apartament şi un autoturism marca Audi. Acesta mai are un fond de investiţii în care se regăsesc aproximativ 11.300 de euro. La capitolul venituri, pe lângă indemnizațiile de parlamentar, Halici a primit peste 7 mii de lei de la o firmă de cablu, prin cedarea folosinței unui teren și a mai încasat și 10 mii de lei ca membru în Biroul Electoral Județean Vrancea. Soția lui Halici stă și mai bine. Ea a încasat bani de la șeful Oprișan din două surse, concomitent – 32 de mii de lei din funcția de consilier la UNCJR (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, al cărei șef e încă Oprișan) și salariu de la Consiliul Județean Vrancea, unde șef a fost tot Oprișan, de 87 de mii de lei ca șef serviciu. Mai mult, Halici și-a băgat și soția în Biroul Electoral Județean Vrancea, de unde aceasta a mai încasat 10.500 de lei. Familia și-a completat veniturile bugetare și cu o subvenție agricolă, de la APIA, de 13.700 de lei.
În plan politic local, Halici ocupă interimar funcția lui Oprișan de până la locale, adică de președinte al PSD Vrancea, în ciuda voinței șefului PSD Marcel Ciolacu, care l-a vrut în funcție pe Angel Tâlvăr.